У ПФУ розповіли, коли можна подати заяву на пенсію, якщо ви багатодітна мати

15:55, 5 листопада 2022
ПФУ пише, що звертатись за призначення пенсії можна за 1 місяць до досягнення віку 50 років.
У ПФУ розповіли, коли можна подати заяву на пенсію, якщо ви багатодітна мати
Зображення від freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Пенсійному фонді України розповіли, що статтею 115 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено що жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення ними 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. Звертатись за призначення пенсії можна за 1 місяць до досягнення віку 50 років.

«Подати заяву на призначення пенсії в електронному вигляді можна через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Для цього необхідно мати пристрій з доступом до мережі Інтернет, кваліфікований електронний підпис (КЕП) та підготувати скан-копії необхідних документів (перелік документів визначено пунктом 2.1 розділу 2 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованого в Мін’юсті 27.12.2005 за № 1566/11846 )»,  сказано у повідомленні.

Для подачі заяви потрібно виконати наступні дії:

  • Зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/); 
  • Вибрати вкладку «Заява на призначення пенсії»;
  • Ознайомитись з інформацією, яка з’явиться на екрані, та перейти за посиланням «Вхід»;
  • Авторизуватись за допомогою КЕП та виконайте наступні кроки:

– Крок 1 – у розділі «Щодо пенсійного забезпечення» оберати вкладку «Заява на призначення пенсії». Дати згоду на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про опрацювання вашої заяви. Натиснути «Продовжити» та обрати вид пенсії – «Пенсія за віком»;

– Крок 2 – дати відповіді на питання анкети-опитування для заповнення атрибутів звернення та надати згоду на передачу та обробку своїх персональних даних (поставте позначку);

– Крок 3 – прикріпити скан-копії необхідних документів, у тому числі документів про народження дітей.

У ПФУ зазначаються, що на екрані з’явиться повна форма заяви на призначення пенсії, заповнена за результатами кроків 1-3. У разі необхідності ви можете відредагувати внесені дані.

– Крок 4 – підписати заяву за допомогою КЕП та відправити її до Пенсійного фонду України, натиснувши «Підписати та відправити в ПФУ».

За результатами опрацювання заяви ви отримаєте інформацію про стан обробки заяви та рішення щодо призначення дострокової пенсії в обраний вами спосіб.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду