Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 6 січня

13:42, 6 січня 2023
Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо використання коштів з рахунків для відновлення України».
Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 6 січня
Фото: КМУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів провів засідання, під час якого розглянув низку важливих питань. Про це повідомив представник Верховної Ради у Кабінеті міністрів Тарас Мельничук.

Так, Урядом під час засідання:

- Схвалено проект Закону «Про визнання таким, що втратив чинність, Декрету Кабінету Міністрів України «Про управління майном, що є у загальнодержавній власності, в будівництві та промисловості будівельних матеріалів». Законопроектом пропонується визнати таким, що втратив чинність, Декрет КМУ N 19-93, яким делеговано корпораціям «Укрбуд»,«Украгропромбуд», «Укрмонтажспецбуд», «Укрбудматеріали», «Укртрансбуд», «Укрметротунельбуд» та концерну «Укрцемент» функції з управління майном організацій і підприємств, які засновані на загальнодержавній власності та входять до їх складу. Також проектом передбачено доручити Уряду у шестимісячний строк забезпечити визначення субʼєктів управління обʼєктами державної власності стосовно майна субʼєктів господарювання державного сектору економіки, діяльність яких регулювалась відповідним Декретом.

- Схвалено проект Закону «Деякі питання створення об’єктів природно-заповідного фонду України». Законопроектом пропонується створити на території Вишгородського району Київської області парк-пам'ятку садово-паркового мистецтва
загальнодержавного значення «Межигірʼя» загальною площею 138,5937 га за рахунок земель державної власності, що надаються йому в постійне користування. Утворення спеціальної адміністрації парку-памʼятки передбачається у сфері управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо використання коштів з рахунків для відновлення України». Законопроектом пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу, які повʼязані з віднесенням до джерел формування спеціального фонду Державного бюджету надходжень коштів, зарахованих на рахунки, відкриті у НБУ для головних розпорядників коштів державного бюджету за рішенням КМУ, у вигляді добровільних внесків від фізичних та юридичних осіб приватного права та/або публічного права (крім коштів, віднесених за рішенням КМУ як власні надходження бюджетних установ) та встановлення спрямування їх на реалізацію заходів із національної безпеки та оборони, відновлення, підтримки та розвитку України. Також передбачено унормування дозволу протягом воєнного стану та бюджетного періоду, що настає за роком, в якому припинено або скасовано цей стан, за рішенням КМУ головним розпорядникам коштів державного бюджету відкривати рахунки у НБУ для збору добровільних внесків від фізичних та юридичних осіб приватного права та/або публічного права для реалізації заходів із національної безпеки та оборони, відновлення, підтримки та розвитку України з особливим режимом використання таких коштів; розподілу та перерозподілу таких коштів між головними розпорядниками коштів державного бюджету з урахуванням їх цільового призначення тощо.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення екологічної безпеки водокористування». Законопроектом пропонується визначити, що для вод водних обʼєктів, які використовуються для лікувальних, курортних, оздоровчих, рекреаційних та інших цілей, нормативи екологічної безпеки водокористування розробляються і затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоровʼя.

- Схвалено проект Закону «Про вихід України з Протоколу до Угоди між державами - учасницями Співдружності Незалежних Держав про соціальні і правові гарантії військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їхніх сімей від 14 лютого 1992 року». Протоколом наразі визначені соціальні гарантії, права, пільги, компенсації для громадян, які проходили військову службу у військових частинах Збройних Сил, інших військах, військових формуваннях та органах колишнього Союзу РСР та які були переведені (зараховані) на військову службу до збройних сил, інших військ, військових формувань та органів держав - учасниць СНД. Наразі передбачені Протоколом соціальні гарантії надаються у разі переїзду особи на постійне місце проживання з однієї держави СНД до іншої. Також передбачено, що на таких осіб поширюються права та пільги, гарантії та компенсації, встановлені законодавством для військовослужбовців держави СНД, обраної для постійного проживання.

- Припинено дію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про продовження строку експлуатації ракетного комплексу 15П118М, вчиненої 21.02.2006 у м. Москві. Угоду припинено у звʼязку з докорінною зміною обставин дії Угоди, що виключає проведення Головним розробником (Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля») та виробником (Державне підприємство «Виробниче обʼєднання Південний машинобудівний завод мі. О.М. Макарова») сервісного обслуговування ракет стратегічного призначення 15П118М, які знаходяться в експлуатації в РФ.

- Внесено зміни та доповнено окремі розділи Національного переліку основних лікарських засобів новими позиціями щодо тих лікарських засобів, відносно яких проведено державну оцінку медичних технологій та надано висновок уповноваженого органу з державної оцінки медичних технологій з рекомендаціями про включення лікарського засобу до Національного переліку.

- Призначено головою ліквідаційної комісії з ліквідації Державної пенітенціарної служби заступника Міністра юстиції України Висоцьку Олену Володимирівну, увільнивши від виконання цих обовʼязків Скокова Сергія Івановича.

- Внесено зміну в додаток до постанови КМУ від 24.02.2022 N 153 «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту». Доповнено Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному
банку забезпечити здійснення переказів позицією «Роялті (ліцензійний збір) за право на використання сорту рослин, породи тварин».

- Внесено зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми. Змінами визначено особливості подання заяви про призначення державної допомоги засобами Порталу Дія; особливості подання декларації про майновий стан у електронній формі засобами Порталу Дія; порядок електронної інформаційної взаємодії між державними інформаційно-комунікаційними системами. Передбачено, що у разі звернення за призначенням допомоги сімʼям з дітьми засобами Порталу Дія субʼєкти звернення подають усі необхідні відомості онлайн без візитів до установ соціального захисту населення, що значно спрощує процедуру, а також скорочує час звернення.

- Внесено зміни до Типового договору оренди захисних споруд цивільного захисту, якими передбачено підстави та умови розірвання договору оренди захисної споруди цивільного захисту (й частини), яка перебуває в державній або комунальній власності.

- Внесено зміни до граничних обсягів надання державних гарантій на портфельній основі та повернуто ряду банків- кредиторів частину раніше зменшених лімітів, затверджених постановами КМУ від 02.12.2021 N 1262 «Про надання державних гарантій на портфельній основі у 2021 році»; від 16.02.2022 N 133 «Про надання державних гарантій на портфельній основі у 2022 році»; від 27.03.2022 N 374 «Про надання державних гарантій на портфельній основі у 2022 році» та від 29.04.2022 N 497 «Про надання державних гарантій на портфельній основі у 2022 році».

- Внесено зміни до Положення про Премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України. Зміни спрямовані на врегулювання організації процедури присудження Премії під час війни в Україні, а також на врахування внеску молоді,
особливі досягнення якої сприяють розвитку молодіжних ініціатив на місцевому рівні, зокрема щодо наближення перемоги України, захисту її територіальної цілісності та сувернітету.

- Утворено Національну комісію з питань кримськотатарської мови, затверджено її склад та Положення про неї.

- Установлено, що у 2023 році в умовах воєнного стану не будуть застосовуватись вимоги підпунктів 2 та 2-1 пункту 33 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, у частині погодження з Міністерством фінансів кошторисів, планів асигнувань загального фонду бюджету, планів надання кредитів із загального фонду бюджету, планів спеціального фонду і штатних розписів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, що належать до сектору безпеки і оборони та мають у своєму підпорядкуванні військові формування та правоохоронні органи. Також передбачено, що головні розпорядники коштів державного бюджету, що належать до сектору безпеки і оборони не вносять зміни до паспортів бюджетних програм, видатки за якими спрямовуються на національну безпеку і оборону; подають у місячний строк після припинення або скасування воєнного стану до Міністерства фінансів звіти про виконання паспортів бюджетних програм на 2022 рік, видатки за якими спрямовуються на національну безпеку і оборону. Встановлено, що у межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету, що належить до сектору безпеки і оборони, перерозподіл видатків за бюджетними програмами, збільшення за бюджетною програмою видатків розвитку за рахунок зменшення інших видатків, а також перерозподіл бюджетних асигнувань за бюджетною програмою, передбачені частинами сьомою та восьмою статті 23 Бюджетного кодексу України, здійснюються Міністерством фінансів за обгрунтованим поданням відповідного головного розпорядника бюджетних коштів шляхом внесення змін до розпису бюджету тощо.

- Здійснено розподіл у 2023 році обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами.

- Схвалено Концепцію Державної цільової екологічної програми зняття з експлуатації уранового обʼєкта на 2023-2027 роки. Концепцією визначено напрями, шляхи та способи вирішення завдання шодо безпечного зняття з експлуатації урановидобувного, переробного комплексів Смолінської шахти ДП «СхідГЗК» і рекультивації території.

- Перенесено терміни реалізації розпорядження КМУ «Про схвалення Концепції Державної цільової національно-культурної програми розвитку народних художніх промислів на 2022 - 2025 роки» на 2024-2027 роки, що сприятиме більш глибокому та грунтовному підходу до розробки заходів з розвитку народних художніх промислів з визначенням відповідного ресурсного потенціалу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду