Колишнього голову правління ДПЗКУ Петра Вовчука екстрадовано з Литви в Україну

18:26, 13 березня 2023
З березня 2017 року підозрюваний перебував в розшуку.
Колишнього голову правління ДПЗКУ Петра Вовчука екстрадовано з Литви в Україну
Фото: latifundist.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У понеділок, 13 березня, колишнього голову правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (далі — ДПЗКУ), підозрюваного у причетності до завдання понад 60 млн дол. США збитків підприємству, екстрадували з Литви в Україну. Про це повідомив офіційний сайт НАБУ.

У НАБУ не називають ім’я, але, за даними ЗМІ, мова йде про Петра Вовчука.

«Екстрадиції посадовця передувала успішно проведена спільна операція детективів Національного бюро та правоохоронців двох країн, результатом якої стало затримання експосадовця у жовтні 2019 року в м. Вільнюс (Литва).

Нагадуємо, що з березня 2017 року підозрюваний перебував в розшуку. Після затримання експосадовець прагнув уникнути відповідальності – подав прохання про притулок у Литві, однак отримав відмову. Вже після рішення про екстрадицію – намагався його оскаржити нібито через небезпеку, спричиненою повномасштабним вторгненням рф. Врешті-решт після чотирьох років судового розгляду його все ж доставили до України», — сказано у повідомленні.

За даними слідства, представник міжнародного зернотрейдера та колишні посадовці ДПЗКУ – серед яких і ексголова правління – організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб’єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. В результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі понад 60 млн дол. США.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП здійснюють з 2016 року. Дві особи пішли на угоду з обвинуваченням та компенсували завдані ними збитки в розмірі 60 тис. дол. США. Справи стосовно ще двох осіб – радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» та представника міжнародного зернотрейдера – скеровані до суду. Ще одну особу оголошено в розшук.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду