Як оформити дитину до садочку і чи варто ставати в чергу одразу після народження

22:00, 18 березня 2023
Мінімальний вік дитини для зарахування до дитячого садочка – 1,5 року (1 рік і 6 місяців) станом на 01 вересня бажаного року вступу.
Як оформити дитину до садочку і чи варто ставати в чергу одразу після народження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Відповідно до ЗУ «Про дошкільну освіту», держава відповідно мала б забезпечити достатню кількість дитячих садочків та доступ дітей до отримання дошкільної освіти, та наразі ситуація така, що більшість садочків мають ліміт по кількості у групу відповідного віку, а бажаючих потрапити до того чи іншого садочка зростає, відповідно при електронній реєстрації потрапляють «поза основну чергу». Про це розповідає Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги.

Раніше батькам потрібно було обрати дитячий садочок, дізнатись у завідуючої закладу про наявність місць та написати заяву, то наразі діє електронна черга, перевага даної послуги, то можливість батьків відстежувати ситуацію у режимі онлайн та бачити порядковий номер у черзі до обраного дитячого садочку.

Якого віку діти можуть бути зараховані до дитячого садочка

Мінімальний вік дитини для зарахування до дитячого садочка – 1,5 року (1 рік і 6 місяців) станом на 01 вересня бажаного року вступу.

Які документи необхідно подати для зарахування у садочок

Для зарахування необхідні такі документи:

  • довідку сімейного лікаря, виданою відповідно до статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
  • довідку сімейного лікаря про епідеміологічне оточення (дійсна 3 дні);
  • копію форми № 063/о «Карта профілактичних щеплень», завірену сімейним лікарем;
  • свідоцтво про народження дитини, копія та оригінал;
  • реєстраційну картку про встановлення статусу щодо можливості зарахування в даний ЗДО, яка роздруковується з розділу «Перевірка статусу заявки по серії та номеру свідоцтва про народження» з персонального комп’ютера або в Центрі адміністративних послуг Вінницької міської ради;
  • довідку про місце реєстрації дитини;
  • заяву про зарахування (примітка -до закладу дошкільної освіти (груп) (санаторного(-их) та спеціального(-их), інклюзивних) необхідно додатково надати висновок інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини щодо виявлених особливостей розвитку, довідку територіального закладу охорони здоров’я (ЛКК) або довідку протитуберкульозного диспансеру, направлення департаменту освіти).

Як зараховуються діти із сімей вимушених переселенців

Діти із сімей, які прибули з території Автономної Республіки Крим, м. Севастополь та південно-східних регіонів України зараховуються першочергово.

Як зараховуються діти із сімей військовослужбовців та правоохоронців

Діти із сімей військовослужбовців та правоохоронців, що призначені для проходження служби на час оголошення мобілізації згідно Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17.03.2014 року № 303/2014 з урахуванням вікових категорій дітей, групи для яких сформовано в закладі дошкільної освіти зараховуються першочергово за наявності довідки про проходження служби в АТО/ООС. Інші категорії військовослужбовців – 1:10.

Якщо ви передумали і вирішили віддати дитину на виховання до іншого садочка, як діяти у такому випадку

Необхідно вилучити заявку з реєстру до попереднього садочка, для цього потрібно зателефонувати на номер 65 10 41 або 65 10 42. Після вилучення попередньої заявки, будете мати можливість зареєструвати дитину повторно до іншого дитячого садка.

Якщо ваша дитина зареєстрована, наприклад за № 84, а садочок в зазначену групу відповідного віку набирає виключно 75 дітей, то це означає, що ви поза основною чергою. Як діяти

Без садочка у такому випадку ви не залишитесь, вам запропонують дитячий садочок, де є вільні місця з урахуванням вибраного вами мікрорайону.

Чи варто ставати в чергу одразу після народження дитини

Враховучи ситуацію в Україні та зваживши інформацію, що дитячих садочків значно менше, ніж дітей, то батьки, які зареєстрували малюка одразу після народження до дошкільного навчального закладу, мають більшу ймовірність щодо вчасного зарахування дитини до садочку.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва