Чи встановлювати особам з інвалідністю випробувальний термін під час війни

21:30, 21 березня 2023
Встановлення випробувального терміну не є обов’язком роботодавця, це його право.
Чи встановлювати особам з інвалідністю випробувальний термін під час війни
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

До інспекторки праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся чоловік, який є внутрішньо переміщеною особою, із запитанням щодо правомірності встановлення випробувального терміну під час працевлаштування особи з інвалідністю.

«За нормами чинного законодавства України передбачено систему пільг для працюючих людей з інвалідністю, спрямованих на створення гідних умов для їхньої продуктивної та безпечної роботи.

Так, відповідно до статті 26 Кодексу законів про працю України випробування у разі укладання трудового договору для осіб з інвалідністю не встановлюється.

Проте наразі, в умовах воєнного стану, норми законодавства про працю діють з огляду на вимоги Закону від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон №2136).

Норми законодавства про працю, які суперечать положенням цього Закону, на період дії воєнного стану не застосовуються.

Відповідно до пункту другого статті 2 Закону №2136, у разі укладання трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Тобто у період дії воєнного стану можна встановлювати випробувальний термін для всіх працівників, у тому числі осіб з інвалідністю, неповнолітніх, вагітних жінок, одиноких матерів із дітьми до 14 років або дитиною з інвалідністю, внутрішньо переміщених та інших осіб, яких раніше це не стосувалося.

Встановлення випробувального терміну  не є обов’язком роботодавця, це його право.

Закон №2136 діє винятково протягом періоду воєнного стану та втрачає чинність із дня його припинення або скасування, крім частини 3 статті 13 Закону  України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», — йдеться у роз’ясненні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси