Україна отримала можливість екстрено імпортувати електроенергію з 15 країн ЄС

20:37, 29 березня 2023
З підписанням нової угоди коло держав, до яких за потреби можна буде звертатися по аварійну допомогу, розширилося й включає енергосистеми, які не є сусідніми з нашою державою, повідомляє Укренерго.
Україна отримала можливість екстрено імпортувати електроенергію з 15 країн ЄС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна тепер має можливість отримувати електроенергію не тільки від сусідніх країн, але й від інших країн Євросоюзу.

"Тепер Україна має можливість, у разі необхідності, отримувати технічну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх країн, а й від інших країн ЄС", - йдеться у повідомленні НЕК "Укренерго".

Зазначається, що відповідну угоду про багатосторонню аварійну допомогу, яка сьогодні набуває чинності, "Укренерго" підписало із 15-ма системними операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E. Вона дозволяє "Укренерго" звертатися по допомогу в непередбачуваних ситуаціях, таких як російські атаки на енергетичну інфраструктуру компанії.

У компанії пояснили, що аварійна допомога – це термінове постачання електроенергії з іншої країни на запит системного оператора у випадку, якщо внутрішні резерви та засоби для уникнення одночасного вимкнення великої кількості споживачів уже вичерпані.

"Від імпорту вона відрізняється тим, що це екстрений захід для подолання позаштатної ситуації й потребу в ньому неможливо спрогнозувати завчасно. Імпорт же здійснюється у заздалегідь визначені строки згідно з підписаними комерційними контрактами", - повідомила прес-служба.

Раніше Україна могла розраховувати на підтримку від енергосистем сусідніх держав. З підписанням нової угоди коло держав, до яких за потреби можна буде звертатися по аварійну допомогу, розширилося й включає енергосистеми, які не є сусідніми з нашою державою. Це ще більше посилює стійкість енергосистеми України, що критично важливо в умовах регулярних російських атак на українську енергетичну інфраструктуру.

"Ця угода, безумовно, є ще одним важливим внеском в енергетичну стабільність і стійкість України. Завдяки солідарності та рішучості наших друзів, ОСП континентальної Європи, "Укренерго" може розраховувати на більшу екстрену допомогу. Отже, сьогодні українська мережа ще сильніша, а це означає, що українці матимуть світло вдома навіть у найтемнішу пору", - цитує прес-служба голову правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд