Українці зможуть отримати на ремонт житла сотні тисяч гривень: деталі програми відновлення

14:00, 27 квітня 2023
У травні розпочнеться тестування програми «єВідновлення».
Українці зможуть отримати на ремонт житла сотні тисяч гривень: деталі програми відновлення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета» з 10 травня в Україні розпочнеться тестування програми «єВідновлення». Люди, які втратили житло внаслідок війни, зможуть отримати кошти на ремонт та відновлення своїх домівок.

У рамках програми власники пошкодженого внаслідок війни житла зможуть отримати компенсацію до 500 тис. грн на ремонт. Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк в ефірі телемарафону.

«Уряд у рамках великої програми стосовно компенсації 21 квітня прийняв постанову, яка називається "єВідновлення". Це буде публічна послуга, і вона буде стосуватися частини громадян. Це ті люди, які на сьогодні мають пошкоджене житло і мають зареєстровані права на таке житло, і такі права знаходяться в реєстрі речових прав. Це люди - громадяни України, які досягли 21 року», - сказала Шуляк.

За її словами, якщо за всіма критеріями людина проходить, вона зможе отримати швидку компенсацію з використанням застосунку «Дія».

«Ці гроші обмежені 500 тис. грн. Ними зможуть скористатися ті люди, у яких незначні пошкодження, які можна буде швидко відремонтувати шляхом отримання будівельних матеріалів чи будівельних робіт. На сьогодні ця програма знаходиться у тестовому режимі, повторюся - це частина великої програми стосовно компенсацій», - зазначила депутат.

Шуляк розповіла, що через «Дію» вже отримано близько 360 тис. інформаційних повідомлень, які стосуються майже 25 млн кв. зруйнованого або пошкодженого житла. За її словами, це надзвичайно високі цифри, тому що в довоєнний період в Україні щороку здавалося приблизно 10 млн кв. м житла.

«На сьогодні є перші кошти, які будуть використовуватися на роботу компенсаційного механізму - це кошти арештованих дочок російських банків. Ми сподіваємося, що в цьому році також на ці потреби будуть використані 35 млрд грн з коштів, які надійдуть від прибутку Національного банку. Звичайно, ми розраховуємо на підтримку міжнародних партнерів», - додала депутат.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді