Українці за кордоном зможуть отримувати пенсію за спрощеною процедурою: як це зробити

18:31, 11 травня 2023
Заяву про виплату пенсії чи грошової допомоги можна подати віддалено з використанням електронного підпису.
Українці за кордоном зможуть отримувати пенсію за спрощеною процедурою: як це зробити
Фото: pixabay.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Уряд спростив механізм виплати українських пенсій і грошових допомог для тих одержувачів, які тимчасово проживають за кордоном.

Як повідомили у Мінреінтеграції, зокрема, особа зможе подавати заяву про виплату (зміну способу виплати) пенсії або грошової допомоги віддалено. Також передбачена можливість відновити без приїзду до України виплату пенсії, яка була припинена у період воєнного стану, шляхом надсилання відповідної заяви поштою.

Так, відповідну заяву особа може подати через установи уповноважених банків в електронній формі з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису разом з віддаленим відкриттям рахунку без необхідності особистого відвідування банку.

Зокрема, можливо без візиту до відділення банку відкрити платіжну картку через офіційний сайт чи мобільний додаток фінустанови. При цьому при відкритті рахунку ідентифікація клієнта здійснюється шляхом відеоверифікації.

Що стосується відновлення виплати пенсії, яка була припинена у період воєнного стану, громадяни можуть поштою надіслати відповідну заяву, до якої додаються копії документів про отримання тимчасового захисту чи статусу біженця та реєстрацію місця тимчасового проживання/перебування за кордоном (з перекладом), засвідчені дипломатичним представництвом чи консульської установою України або нотаріально. 

Українці, які виїхали за кордон, зможуть отримувати пенсію міжнародними переказами, які здійснюватиме "Укрпошта". Йдеться про відновлення виплат для українських громадян за кордоном, які в Україні отримували пенсію в готівковій формі. Зазначена категорія пенсіонерів за кордоном зможе відновити отримання пенсії шляхом відправки заяви поштою в порядку, визначеному Пенсійним фондом України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду