Україна хоче формувати мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів

20:35, 17 травня 2023
Це допоможе уникнути дефіциту пального на випадок виникнення непередбачуваних ситуацій.
Україна хоче формувати мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів
Зображення: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна хоче формувати мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Це посилить енергетичну безпеку та дозволить задовільнити внутрішній попит населення та суб’єктів господарювання на випадок виникнення непередбачуваних ситуацій.

Про це сказав голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат Андрій Герус під час круглого столу щодо формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні.

«Це європейська практика. Концепція передбачає, що учасники самі поступово сформують той мінімальний обсяг запасів нафти та нафтопродуктів, який потрібен Україні», – сказав він та додав, що потужності зберігання мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів будуть максимально диверсифіковані для того, щоб унеможливити знищення українських запасів нафтопродуктів.

Відповідний законопроєкт № 9024, що зараз опрацьовується в комітеті, передбачає формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів (далі – МЗНН) в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 дня середньодобового внутрішнього споживання на випадок виникнення непередбачуваних ситуацій.

Структура запасів складається з 30% нафти та 70% нафтопродуктів, з яких 30% це бензин та скраплений газ і 70% дизпаливо.

Як пояснив Голова комітету, оператори ринку створюють та зберігають запаси на власних потужностях, а також надають суб’єктам ринку послуги з резервування і зберігання мінімальних запасів за договорами (тікетс-угодами).

Також відповідно до доопрацьованого законопроекту №9024, учасники ринку мають щороку спрямовувати на формування МЗНН 3% від введеного в обіг обсягу нафти та/або нафтопродуктів, але не менше 2 тис тонн. Запаси формуються з тих товарних позицій, які вводяться в обіг (для LPG – або в LPG, або в бензинах з коефіцієнтом 0,8).

На період війни суб’єкти ринку можуть зберігати МЗНН на АЗС разом з комерційними запасами за умови окремого обліку та за кордоном у режимі митного складу. У режимі митного складу суб’єкти ринку можуть зберігати не більше 50% МЗНН.

Створення МЗНН є одним із зобов’язань України відповідно до Директиви Ради 2009/119/ЄС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська