Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 1 червня

17:20, 1 червня 2023
Внесли зміни до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 1 червня
Фото: КМУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У четвер, 1 червня, Кабінет міністрів провів засідання. Про це повідомив представник КМУ у Верховній Раді Тарас Мельничук.

- Внесено зміни до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Надано можливість додати технологічні моделі організації харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та допустити у закладах дошкільної освіти організацію кейтерингу.

- Затверджено Порядок тимчасового переміщення (евакуації) дітей та осіб, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, та їх повернення за місцем постійного проживання (перебування), а в разі виїзду за межі України - в Україну. Доручено обласним, Київській міській військовим адміністраціям вжити заходів до тимчасового переміщення (евакуації) дітей та осіб відповідно до зазначеного Порядку. Внесено зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, повʼязаної із захистом прав дитини. Визначено механізм повернення за місцем постійного проживання (перебування) дитини, яка після запровадження воєнного стану перемістилася за межі України разом із опікуном, піклувальником, прийомними батьками, батьками-вихователями (одним із них), патронатним вихователем. Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 27.03.2022 N 385 «Деякі питання тимчасового переміщення (евакуації) дітей та осіб, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, в умовах воєнного стану».

- Внесено зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, повʼязаної із захистом прав дитини; Положення про прийомну сімʼю; Положення про дитячий будинок сімейного типу; та до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей. Врегульовано питання влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які були тимчасово переміщені (евакуйовані) із закладів (незалежно від типу, форми власності та підпорядкування), за межі України, у прийомні сімʼї, дитячі будинки сімейного типу та повернення таких дітей в Україну; усиновлення дітей, які були тимчасово переміщені (евакуйовані) із закладів (незалежно від типу, форми власності та підпорядкування), за межі України, громадянами України, які проживають в Україні; усиновлення в одну сімʼю братів і сестер, які були розʼєднані під час тимчасового переміщення (евакуації) одного з них за межі України. Надано можливість іноземцям, які перебувають у шлюбі
з громадянинами України, усиновити дитину свого подружжя під час воєнного стану. Передбачено взяття дітей на облік з усиновлення у випадках, коли служба у справах дітей не здійснює своїх повноважень або не має доступу до Єдиного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сімʼї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів тощо.

- Внесено зміни до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Розширено права на отримання статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, з території Донецької та Луганської областей до території всієї України для отримання безкоштовного харчування, а також у майбутньому для можливості отримати компенсації від РФ.

- Погоджено пропозицію Міністерства освіти і науки щодо реалізації спільного з Всесвітньою продовольчою програмою при Організації Об’єднаних Націй (ВПП ООН) проєкту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році. Установлено, що в рамках реалізації проєкту право на отримання фінансової підтримки за рахунок коштів ВПП ООН мають заклади загальної середньої освіти за переліком згідно з наказом Міністерства освіти і науки для організації гарячого харчування учнів 1-4 класів. Надання підтримки здійснюватиметься після підписання договору між обласними державними (військовими) адміністраціями та ВПП ООН шляхом зарахування коштів до спеціального фонду обласних бюджетів за кодом бюджетної класифікації 42030300 «Надходження в рамках програм допомоги урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ».

- Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоровʼя на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету за програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоровʼя», перерозподіл обсягу зазначеної субвенції. Зменшено субвенцію для бюджету м. Києва на суму 37 млн. 694,9 тис. грн і збільшено її для обласних бюджетів Тернопільської та Чернівецької областей відповідно на суму 7 млн. 474,1 тис. грн та 6 млн. 427 тис. грн з метою утримання у дитячих будинках Тернопільської та Чернівецької областей тимчасово евакуйованих дітей з дитячих будинків м. Києва у звʼязку із введенням воєнного стану. Доручено Міністерству охорони здоровʼя за результатами аналізу видатків на функціонування закладів, що фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоровʼя, подати Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо розподілу нерозподіленого залишку субвенції в сумі 23 млн. 793,8 тис. гривень.

- Схвалено Стратегію розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2030 року. Затверджено операційний план реалізації у 2023-2025 роках Стратегії розвитку імунопрофілактики.

- Надано доручення обласним та Київській міській військовим адміністраціям розглянути питання укриття населення у обʼєктах фонду захисних споруд цивільного захисту на засіданнях регіональних комісій ТЕБ та НС та на Радах оборони з прийняттям відповідних рішень щодо належного функціонування захисних споруд цивільного захисту та забезпечення цілодобового доступу населення до них, визначення конкретних відповідальних осіб за належну експлуатацію захисних споруд та доступ до них. Прийнято рішення забезпечити дієвий контроль за станом захисних споруд цивільного захисту та безперешкодним доступом до них, в тому числі проведення систематичних оперативних перевірок укриттів, у тому числі в нічний час, за участі працівників ДСНС та Національної поліції.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки