ЄСПЛ зобов'язав Україну юридично визнати одностатеві пари, — Совсун

08:13, 2 червня 2023
ЄСПЛ визнав Україну винною у порушенні Європейської конвенції з прав людини щодо заборони дискримінації та права на особисте та сімейне життя.
ЄСПЛ зобов'язав Україну юридично визнати одностатеві пари, — Совсун
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як ми писали, Європейський суд з прав людини своїм рішенням зобов’язав Україну визнати стосунки ЛГБТ-пар. Детально про це рішення розповіла народний депутат Інна Совсун у Фейсбук.

"Україна як держава-учасниця Європейської конвенції з прав людини повинна прийняти закон, який на юридичному рівні визнає одностатеві пари і надасть їм можливість реєструвати свої стосунки як сім'ю", — написала Совсун.

Депутат пояснила, що приводом для такого рішення стала справа одностатевої пари – Андрія Маймулахіна та Андрія Маркова. Чоловіки ще 2014 року подали до ЄСПЛ кілька скарг, вимагаючи офіційного визнання державою та реєстрації стосунків.

За їхніми словами, вони перебувають у сімейних стосунках понад 10 років, але держава не визнає їх як сім'ю.

ЄСПЛ визнав Україну винною у порушенні Європейської конвенції з прав людини щодо заборони дискримінації та права на особисте та сімейне життя. Рішення суду було винесено на користь одностатевої пари.

Тепер держава має виплатити кожному по 5 тисяч євро за моральні збитки, 32 євро за матеріальні збитки та обом 4 тисячі євро за понесені витрати.

Також вона зазначила, що визнання одностатевих сімей є однією з умов ухвалення до Євросоюзу: "У висновку про членство України Єврокомісія наголосила, що захист громадян від дискримінації має включати і визнання сімейних партнерств, заснованих на спілкі двох осіб однієї статі".

Совсун підкреслила, що невиконання рішення ЄСПЛ – це репутаційні ризики для України перед Радою Європи та "сигнал для європейських країн, що країна "не здатна належним чином захистити права людини" і це може "вкрай негативно вплинути на нашу інтеграцію в ЄС".

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду