Україна виконала лише 2 з 7 критеріїв, необхідних для початку переговорів про членство в ЄС, – ЗМІ

21:33, 19 червня 2023
За даними ЗМІ, попри те, що Україна виконала лише дві умови з семи для початку переговорів про вступ до ЄС, попередній звіт, представлений Єврокомісією у червні, буде позитивний.
Україна виконала лише 2 з 7 критеріїв, необхідних для початку переговорів про членство в ЄС, – ЗМІ
Фото: Слово і діло
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У звіті Європейського Союзу буде сказано, що Україна виконала дві з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство. Про це пише Reuters, посилаючись на джерела в ЄС.

Рік тому ЄС надав Україні офіційний статус кандидата на членство, однак висунув сім умов, які Київ має виконати для того, щоб розпочалися переговори про вступ до ЄС.

За словами представників ЄС, які ознайомлені зі звітом Єврокомісії, наразі Україна виконала лише дві умови з семи. Мова йде про судову реформу, а також законодавчу реформу щодо засобів масової інформації.

Водночас співрозмовники видання запевнили, що звіт буде позитивний. Вони заявили, що буде зроблено акцент на визнанні прогресу, який Україні вдалося досягти у виконанні окремих пунктів умов, зокрема, не оминуть увагою відомі антикорупційні справи.

Так, протягом останніх місяців Україна розслідувала кілька резонансних корупційних справ, зокрема стосовно колишнього голови Верховного Суду за підозрою в хабарі в розмірі 2,7 мільйона доларів.

Окрім більшої боротьби з корупцією, інші критерії включають реформи Конституційного Суду України та правоохоронних органів, заходи щодо боротьби з відмиванням грошей, а також закони для стримування олігархів і захисту прав національних меншин.

У ЄС зазначають, що судові реформи мають певний прогрес, хоча ще є ключові, які потрібно виконати, цитує співрозмовників Reuters.

Посадовець ЄС зазначив, що Україна призначила нових керівників САП та НАБУ, хоча закон 2022 року про боротьбу з олігархією визнано недостатнім.

Звіт, який називають проміжною оцінкою перед більш офіційною оцінкою в жовтні, буде передано 27 національним представникам ЄС у центрі блоку Брюссель у середу, а потім на зустріч міністрів у справах Європи у Стокгольмі в четвер.

27 країн-членів мають останнє слово щодо того, чи починати з Києвом переговори про членство та коли.

Щоб відповідати вимогам, Україні доведеться привести своє законодавство у відповідність із багатьма широкими стандартами ЄС, починаючи від клімату до праці.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва