Вбивство охоронця супермаркету в Бучі: російський окупант отримав підозру

15:31, 28 серпня 2023
Під час тимчасової окупації Бучі він віддав наказ ідентифікувати всіх осіб, які були одягнені в чорний одяг, як ворогів.
Вбивство охоронця супермаркету в Бучі: російський окупант отримав підозру
Фото: Офіс Генпрокурора
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під час окупації Бучі Київської області у 2022 році був застрелений охоронець супермаркету NOVUS. Військові рф вбили його по наказу старшого офіцера, повідомляє Офіс Генпрокурора.

Так, підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством, отримав старший навідник 1-ї самохідної артилерійської батареї у складі 76-ї десантно-штурмової дивізії рф.

За даними слідства, 27 лютого 2022 року під час руху колони російських військ у Бучі, старший офіцер рф за допомогою радіозв’язку, що поширювався на бойові машини батареї, віддав наказ ідентифікувати всіх осіб, які були одягнені в чорний одяг, як ворогів.

Цим наказом він порушив принцип розрізнення, так як велика кількість цивільного населення могла мати атрибути чорного кольору. Така «ідентифікація ворога» могла спричинити випадкові втрати життя серед цивільного населення та поранення цивільних осіб.

Окупанти помітили біля магазину NOVUS  місцевого жителя. Він працював там охоронцем та був одягнений в службовий одяг чорного кольору з позначенням «Охорона NOVUS».

Чоловік не мав зброї та не становив ніякої загрози для окупантів, але ті вирішили виконати злочинний наказ та відкрили вогонь із автоматичної вогнепальної зброї.

В результаті чоловік отримав поранення, від якого помер. На даний час встановлюються інші особи, причетні до вчинення цього злочину.

Раніше ми писали, що СБУ повідомила про підозру п’яти російським десантникам, які розстріляли авто з киянином під час окупації Бучі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду