Група депутатів Європарламенту закликала Зеленського ветувати закон про е-декларації

21:17, 7 вересня 2023
Зеленського закликають повернути до Ради закон про електронне декларування, який на рік відкладає відкриття реєстру декларацій.
Група депутатів Європарламенту закликала Зеленського ветувати закон про е-декларації
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Низка депутатів Європейського парламенту закликали Президента України Володимира Зеленського ветувати закон про електронне декларування, який на рік відкладає відкриття реєстру декларацій. Спільну заяву у Twitter опублікував депутат Європарламенту від Німеччини, член фракції Європейської народної партії Міхаель Ґалер.

Заяву підписали євродепутати, Андрюс Кубілюс, Анджей Галіцький, Сандра Калнієте, Міхаель Ґалер та низка інших їхніх колег.

У заяві вони закликали повернути законопроєкт №9534 до Ради з вимогою відкрити реєстр, а законопроєкт №9587-д про притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування ветувати в цілому.

Євродепутати наголосили, що закриття реєстру від громадськості ще на рік не сприятиме довірі з боку українців та міжнародних партнерів, матиме значний негативний вплив на антикорупційну діяльність, приховуватиме один із ключових інструментів громадського контролю за чиновниками, а також підриватиме зусилля з проведення реформ.

«Ми підтверджуємо нашу особливу безперервну та всебічну підтримку проведенню надійних антикорупційних реформ в Україні, а також захисту та просуванню прогресу і досягнень у цій сфері», – йдеться в листі.

Раніше ми писали, що Зеленського просять ветувати закон про відновлення декларування та відкрити доступ до Реєстру декларацій.

Нагадаємо, що 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон про відновлення декларування. Так, у законопроекті 9534 про відновлення декларування поправка щодо публічного доступу до Реєстру декларацій не була підтримана. Тож, декларації треба буде подавати, але ознайомитися з ними поки зможе лише НАЗК та інші уповноважені суб’єкти.

Підписуйтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду