Застосування податкової соціальної пільги до зарплати студента: що слід знати

21:19, 6 лютого 2024
Податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.
Застосування податкової соціальної пільги до зарплати студента: що слід знати
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Податкова служба у Житомирській області повідомила нюанси застосування податкової соціальної пільги до зарплати студента. 

Зазначається, що відповідно до пп. 169.1.3 ПКУ, з урахуванням норм абзацу першого пп. 169.4.1 ПКУ, студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150% суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 ПКУ.

Податкова нагадує, що:

  • 100% розмір ПСП з ПДФО у 2024 році становить 1514 грн (50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленому законом на 01 січня звітного податкового року: 50% х 3028 грн),
  • 150% розмір ПСП з ПДФО у 2024 році становить 2271 грн (150% х 1514 грн).

Підпунктом 169.2.3 ПКУ передбачено, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Тобто якщо студент отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується.

Якщо студент не отримує дохід у вигляді стипендії або отримує стипендію, яка виплачується не з бюджету, то він має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150% суми пільги (у 2024 році – 2271 грн), визначеної згідно з пп. 169.1.1 ПКУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду