В Україні з'явилася 3D-модель лаврських печер

21:26, 7 квітня 2024
Такий підхід свого часу допоміг розпочати реконструкцію Собору Паризької Богоматері, який зазнав значних руйнувань після пожежі у 2019 році.
В Україні з'явилася 3D-модель лаврських печер
Джерело фото: mcip.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні з'явилася 3D-модель печер, які знаходяться на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Модель зробила команда Skeiron, що спеціалізується на лазерному скануванні культурної спадщини, за ініціативи МКІП.

Віртуальна модель є у вільному доступі. Як пояснють у Міністерстві культури та інформаційної політики, вона допоможе відновити об’єкт у випадку руйнувань, а також сприятиме популяризації історії Києва. Такий підхід свого часу допоміг розпочати реконструкцію Собору Паризької Богоматері, який зазнав значних руйнувань після пожежі у 2019 році: архітектори змогли створити детальні креслення для відновлення будівлі саме завдяки результатам 3D-сканування, яке зробили за чотири роки до цього.

Печери, з яких у середині ХІ ст. розпочалося чернече життя і виник Києво-Печерський монастир, розташовані на глибині від 5 до 15 метрів, їхня загальна довжина складає майже 900 метрів. Створення віртуальної моделі печер має важливе значення для України, адже це — пам’ятка архітектури, археології, історії та культури, де поховано засновника монастиря Антонія, знаходяться мощі 125 святих, у тому числі Нестора Літописця, іконописця Аліпія, лікаря Агапіта, Іллі Муромця та інших.

Підземний обʼєкт культурної спадщини, на який раніше не можна було подивитися ззовні, тепер має зафіксовану форму у цифровому вимірі. Віртуальна модель доступна на платформі Sketchfab, деталізована — зберігається на окремому сервері та доступна лише за індивідуальним запитом.

Джерело фото: mcip.gov.ua

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду