Закон про мобілізацію в Україні — один із найліберальніших стосовно відстрочок, – член комітету Ради Ігор Копитін

16:25, 12 квітня 2024
За словами члена парламентського комітету з нацбезпеки, якщо порівняти закони про мобілізацію країн світу – у нас один з найліберальніших у політиці відстрочок.
Закон про мобілізацію в Україні — один із найліберальніших стосовно відстрочок, – член комітету Ради Ігор Копитін
Джерело фото: фото із соцмереж
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», ухвалений в цілому як закон законопроект 10449 змінює правила надання відстрочки від мобілізації (детальніше за посиланням). Також перелік осіб, що отримають право на відстрочку озвучувала член Комітету з нацбезпеки Мар'яна Безугла.

Народний депутат від фракції «Слуга Народу» та член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін заявив, що ухвалений парламентом законопроєкт про мобілізацію передбачає гарантії соцзахисту, великий мотиваційний пакет та прозору систему відстрочок. Він зазначив, що в Україні один з найліберальніших у політиці відстрочок закон про мобілізацію.

«Першим і головним завданням цього закону було оновити військово-облікові дані. Військовому командуванню країни необхідно розуміти, на який мобілізаційний потенціал вони можуть розраховувати», – пояснив парламентар.

Він додав, що з набранням чинності закону про мобілізацію цей процес стане прозорішим та чесним.

«Якщо порівняти закони про мобілізацію країн світу – у нас один з найліберальніших у політиці відстрочок. Великий мотиваційний пакет, що спонукатиме чоловіків йти на контрактну службу за фахом. Пільги військовим та гарантії соціального захисту», – підсумував Копитін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що держслужбовці, які займаються аналітикою законів та кіберзахистом у Кабміні та Раді, отримають відстрочку від призову.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Кабміну буде місяць з дня публікації закону про посилення мобілізації 10449 для того, аби визначитися з новим порядком бронювання. Відповідні норми передбачають перехідні положення ухваленого в цілому 11 квітня закону про мобілізацію.

Ще ми повідомляли, що у законі про мобілізацію була врахована пропозиція щодо права на відстрочку від мобілізації аспірантам, але друга вища освіта не буде підставою для відстрочки.

Нагадаємо, за поки чинним законом про мобілізацію право на відстрочку мають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Під час прийняття закону про мобілізацію 10449 була врахована пропозиція народних депутатів надати аспірантам, які навчаються як за бюджетною, так і за контрактною формою навчання, право на відстрочку від мобілізації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва