Україна не планувала ніяких операцій в рф з використанням американської зброї — керівник Центру військово-правових досліджень

20:41, 27 липня 2024
Експерт наголосив, що українська влада ніколи б не пішла на планування подібної операції за спиною в США.
Україна не планувала ніяких операцій в рф з використанням американської зброї — керівник Центру військово-правових досліджень
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна не планувала ніяких операцій в росії з використанням американської зброї. Про це заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Напередодні газета The New York Times написала, що міністр оборони рф Бєлоусов зателефонував очільнику Пентагону Ллойду Остіну і поскаржився на операцію України, про яку не знали в США.

Із посиланням на трьох анонімних чиновників газета зазначала, що російська сторона повідомила про таємну операцію проти рф, яка нібито готується Києвом з дозволу американців.

У чому полягав план української сторони, невідомо. Але газета пише, що представники Пентагону про це нічого не знали. Усі анонімні джерела NYT підтвердили, що слова Бєлоусова сприйняли дуже серйозно.

«Американці зв'язалися з українцями і, по суті, сказали: якщо ви думаєте про те, щоб зробити щось подібне, не робіть цього», – пише газета.

На думку керівника Центру військово-правових досліджень, не варто покладатися на правдивість інформації, яка надходить від ворога.

«Думаю, ніякої операції не було і навіть не могло плануватися. Це виключено – із застосуванням західної зброї без інформування про це наших партнерів. Жодних операцій. Це російська версія, що нібито якась інформація планувалася, – для того щоб дискредитувати Україну в очах наших партнерів. Я повністю виключаю те, що такі операції могли готуватися без інформування наших партнерів. Це неможливо в сьогоднішніх умовах», – наголосив він в ефірі Радіо NV.

«Другий момент, який варто зафіксувати, що розмова Бєлоусова і Остіна відбувалася в такій площині: Бєлоусов вирішив попередити Остіна, що якщо США дадуть Україні дозвіл бити ATACMS-ами вглиб російської території, то росія буде атакувати Канівську і Київську ГЕС. Про це потім озвучила Захарова. Вони сказали, що буде ескалація, ми будемо бити по українській енергетиці, щоб зруйнувати її остаточно ще й спричинити катастрофічні наслідки», – сказав Мусієнко.

За його словами, в США, очевидно, сприйняли це як аргумент і не розбиралися, вистоїть дамба чи не вистоїть після ударів російських ракет. Послалися на те, що постраждають енергетичні споруди самої ГЕС.

«Друга площина, що Бєлоусов очевидно шукає точки дотику із США і він може бути переговірником, про що раніше говорив глава української розвідки Кирило Буданов», – зазначив експерт.

Він ще раз підкреслив, що українська влада ніколи б не пішла на планування подібної операції за спиною в США.

«Тут подача виключно російської версії. Навіть не подаючи українську версію, що грає на руку росії як спосіб дискредитувати Україну як надійного партнера», – зазначив експерт.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Руденко
    Олег Руденко
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Андрій Потапенко
    Андрій Потапенко
    член Ради суддів Украіїни, суддя Ржищевського міського суду Київської області
  • Олена Ізовітова-Вакім
    Олена Ізовітова-Вакім
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Лісовська
    Наталія Лісовська
    суддя Миколаївського окружного адміністративного суду