Нацбанк назвав причини прискорення інфляції та спрогнозував подальше зростання цін

16:46, 12 вересня 2024
Фактичні темпи зростання цін були незначно вищими за прогноз.
Нацбанк назвав причини прискорення інфляції та спрогнозував подальше зростання цін
Фото: minfin.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У серпні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні. Про це свідчать дані Держстату.

Національний банк України зазначив, що фактичні темпи зростання цін були незначно вищими за траєкторію прогнозу, опубліковану в Інфляційному звіті за липень 2024 року. 

«Водночас фундаментальний інфляційний тиск посилився сильніше, ніж прогнозувалося. Показник базової інфляції в серпні зріс до 6,5% з 5,7% у липні», - повідомили у НБУ.

Там наголосили, що така динаміка зумовлена насамперед ефектами гірших цьогорічних врожаїв і впливом вищих витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію  та оплату праці. Підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці.

«У наступні місяці інфляція зростатиме, але залишатиметься помірною. Інфляційний тиск зберігатиметься й в наступні місяці через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, поетапне підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці», - додали у НБУ.

Нагадаємо, за прогнозом Національного банку України, у 2025 році темпи зростання цін уповільняться до 6,6%, а у 2026 році — повернуться до 5%, що є ціллю регулятора.

Також ми писали, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль 10 вересня під час пресконференції повідомив, що емісія національної валюти ані наразі, ані в наступному році не передбачається.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Карина Аріт
    Карина Аріт
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Оксана Бойко
    Оксана Бойко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Лариса Грох
    Лариса Грох
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олена Конишева
    Олена Конишева
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду