Кабмін зробив крок для підвищення ефективності управління державним внутрішнім боргом

19:26, 13 вересня 2024
Постанова прийнята з метою імплементації Середньострокової стратегії управління державним боргом на 2024-2026 роки та дозволяє Мінфіну здійснювати switch-операції.
Кабмін зробив крок для підвищення ефективності управління державним внутрішнім боргом
Фото: kmu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

13 вересня Кабмін прийняв постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 року № 80»  для підвищення ефективності управління державним внутрішнім боргом. Про це повідомив офіційний сайт Мінфіну.

Постанова прийнята з метою імплементації Середньострокової стратегії управління державним боргом на 2024-2026 роки та дозволяє Мінфіну здійснювати switch-операції – активні операції з управління державним боргом шляхом проведення аукціонів з розміщення державних облігацій із одночасним обміном на облігації іншого випуску, що перебувають в обігу.

Таке покращення підходів в проведенні аукціонів давно обговорювалося з учасниками ринку і дасть можливість власникам ОВДП обмінювати менш ліквідні облігації та облігації з коротким терміном до погашення на нові облігації, що розміщуються на регулярних аукціонах.

Імплементація зазначених змін дасть можливість Міністерству фінансів гнучкіше підходити до управління ліквідністю шляхом проактивного обміну облігацій з коротким терміном до погашення на нові облігації, зменшуючи таким чином одномоментні платежі з Єдиного казначейського рахунку при погашенні облігацій.

«У рамках нашої стратегії розвитку внутрішнього ринку державних облігацій та створення активних інструментів управління державним боргом ми раді оголосити про запуск можливості проведення switch-операцій — обміну облігацій ОВДП. Це нововведення дозволить здійснювати реінвестування погашень набагато ефективніше, що, в свою чергу, сприятиме згладжуванню графіка погашень. Тепер український внутрішній ринок облігацій матиме доступ до інструменту, який вже давно використовується в аналогічних ринках інших країн», – зазначив Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Раніше ми писали, що видатки бюджету-2024 скоротять на 137 млрд грн для забезпечення потреб військових.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Василь Німченко
    Василь Німченко
    перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Юрій Полотнянко
    Юрій Полотнянко
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Тетяна Кармазина
    Тетяна Кармазина
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду