Земельне законодавство: Державна екологічна інспекція пропонує внести зміни

19:40, 1 июля 2020
Держекоінспекція підготувала інформаційну довідку для Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, де виклала свою позицію.
Земельне законодавство: Державна екологічна інспекція пропонує внести зміни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований повідомив, що до проєкту ЗУ «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» № 2194 запропонували внести деякі правки. Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook.

«Цей законопроєкт пропонує позбавити Держекоінспекцію повноважень щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбаченні статтями 53 та 54 КУпАП. Самовільне зайняття земельних ділянок, зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу, порушення строків повернення тимчасово зайнятих земель або неприведення їх у стан, придатний для використання за призначенням – це ті порушення, за які саме Держекоінспекція проводить розрахунок шкоди, заподіяної державі та територіальним громадам.

Народні депутати обґрунтовують усунення ДЕІ двома обставинами.

По-перше, щоб не дублювалися повноваження з Держгеокадастром. Проте ще жодного разу не виникала ситуація, щоб було притягнуто до відповідальності суб’єкта господарювання за одне порушення двома різними органами.

По-друге, щоб передати функції нагляду до виконавчих комітетів (виконавчих органів) сільських, селищних, міських рад. Проте місцеві органи влади не мають повноважень розраховувати завдану шкоду. Це призведе до погіршення стану земель і безкарності несумлінних суб'єктів господарювання», — йдеться у повідомленні.

Також він додав, що Держекоінспекція підготувала інформаційну довідку для Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, де виклала свою позицію та запропонувала відповідні поправки до законопроекту.

«Зняття обмежень з господарської діяльності, аби земельні ресурси стали доступніші для населення та бізнесу, не можуть прийматися в спосіб, коли зникає контроль за цільовим використанням поверхневого (родючого) шару ґрунту. Переконаний, що належний захист природи нашої країни не заважатиме, а навпаки стимулюватиме розвиток земельних відносин», — резюмував Андрій Мальований.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що повільне наповнення Держгеокадастру може негативно вплинути на земельну реформу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді