Раді пропонують забезпечити українців доступним житлом

12:00, 10 апреля 2021
Очікується, що в короткостроковій перспективі буде надано приблизно 8 тис іпотечних кредитів для придбання житла та придбано 12 тис квартир для передачі їх у фінансовий лізинг.
Раді пропонують забезпечити українців доступним житлом
Джерело фото: фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пресслужба «Слуги народу» розповідає, що в Україні з’явиться єдина потужна інституція, що матиме необхідний ресурс, щоби продовжити програми забезпечення житлом українців, які ініціював Президент.

Відповідний законопроєкт №5308 подав голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов.

Так, передбачається, що Державна іпотечна установа (ДІУ) приєднається до ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» («Укрфінжитло»).

Як відомо, ДІУ діє на ринку іпотечного кредитування України з 2004 року. У 2020 році на виконання завдання Президента України щодо реалізації програми «Доступна іпотека» було створено ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» («Укрфінжитло»), яка фактично виступатиме посередником між банком і громадянином, щоб громадяни могли брати довгострокові іпотечні кредити під фіксовану ставку – 7% річних. Компанія рефінансуватиме банки, що видають іпотечні кредити на визначених державою умовах. Ще один продукт від «Укрфінжитла» – лізинг нерухомості (оренда з правом викупу) під 5% річних, без першого внеску.

Після ухвалення законопроєкту, тобто після приєднання ДІУ, з’являться нові фінансово-кредитні механізми забезпечення громадян України доступним житлом.

Очікується, що в короткостроковій перспективі буде надано близько 8 тис іпотечних кредитів для придбання житла та придбано 12 тис квартир для передачі їх у фінансовий лізинг.

Як відомо, на сьогодні на житловому обліку перебувають понад 650 тисяч сімей, на підтримку держави очікують також 1,5 млн переселенців з Криму та Донбасу.

Власне житло для багатьох українців стане реальністю, а не мрією.

Також що з ініціативи Президента вже запущена програма іпотечного кредитування під 7%. Необхідно розвивати механізми забезпечення українців житлом, щоб люди з порівняно невисоким рівнем доходу: медики, військовослужбовці, вчителі, переселенці мали власну оселю.

Крім того, «Судово-юридична газета» про те, коли боржник може бути виселений із житла, яке є предметом іпотеки, без надання йому іншого житла.

Також ми повідомляли, якщо особа вселилась до квартири для догляду за хворим: чи набуде вона право самостійного користування житлом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва