Подача документа, що посвідчує особу при оновленні даних про кінцевого бенефіціарного власника: що варто знати

13:08, 16 сентября 2021
У Мін’юсті роз’яснили важливий момент щодо подачі документів.
Подача документа, що посвідчує особу при оновленні даних про кінцевого бенефіціарного власника: що варто знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів повідомило, у яких випадках подається  документ, що посвідчує особу, для оновлення інформації про КБВ громадського об'єднання та як він має бути оформлений. Роз’яснення оприлюднила пресслужба відомства.

«Відповідно до пункту 9  ч.2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про кінцевих бенефіціарних власників міститься, зокрема, інформація про серію та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця.

У разі наявності у громадського об’єднання кінцевого бенефіціарного власника такої особи подається нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи – для фізичної особи – нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, – для фізичної особи – резидента. У разі відсутності у громадського об’єднання кінцевого бенефіціарного власника зазначений документ не подається.

Враховуючи вищезазначене, необхідно звернути увагу, що правові та організаційні засади створення та функціонування Єдиного державного демографічного реєстру та видачі документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також права та обов’язки осіб, на ім’я яких видані такі документи, визначає Закон України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (далі – Закон про Єдиний державний демографічний реєстр).

Підпунктом «а» пункту 1 ч.1 ст. 13 Закону про Єдиний державний демографічний реєстр визначено, що паспорт громадянина України належить до документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, оформлення якого передбачається цим Законом із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру.

Згідно зі ст. 21 Закону оформлення паспорта громадянина України здійснюється засобами Єдиного державного демографічного реєстру в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Оформлення паспорта громадянина України у формі картки здійснюється відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 (далі – Постанова № 302).  Відповідно до ч. 4 ст. 21 Закону паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій. Згідно з п. 3 Постанови № 302 паспорт громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, оформлений та виданий на підставі документів, поданих до 1 листопада 2016 року, є чинним протягом строку, на який його було видано. Отже, діючими та оформленими за допомогою засобів Єдиного державного демографічного реєстру наразі є паспорти громадян України у формі картки з безконтактним електронним носієм та такі, що не містять безконтактного електронного носія.

Так, у випадку, якщо документом, що посвідчує особу кінцевого бенефіціарного власника громадського об’єднання, яка є фізичною особою – резидентом, є паспорт громадянина України у формі книжечки, то необхідно подавати його нотаріально засвідчену копію (сторінки, на яких зазначено реквізити документа та прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) особи, якій його видано)», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як подавати оновленні дані щодо інформації про кінцевого бенефіціарного власника.

Також повідомли, коли та які потрібно подати документи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду