Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект про захист прав споживачів

13:50, 19 ноября 2021
В проекті пропонується імплементувати ряд законодавчих актів ЄС, що стосуються захисту прав споживачів
Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект про захист прав споживачів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 листопада на своєму засіданні Комітет з питань економічного розвитку розглянув проект Закону «Про захист прав споживачів» (№ 6134). Про це інформує пресслужба парламенту.

Законопроект розроблений з метою наближення національного законодавства про захист прав споживачів до законодавства Європейського Союзу та гармонізації системи захисту прав споживачів в Україні з принципами, підходами та практиками ЄС.

Так, в проекті пропонується імплементувати ряд законодавчих актів ЄС, що стосуються захисту прав споживачів, зокрема:

- поширити дію Закону «Про захист прав споживачів» на сферу харчової продукції в частині економічних прав споживача (у разі порушення умов договору купівлі-продажу (доставки) харчової продукції в інтернет-магазинах, при позначенні ціни продажу харчової продукції);

- визначити права та обов’язки споживачів в електронній торгівлі та перелік інформації про продукцію та суб’єкта господарювання, яку він повинен надавати;

- надати Держпродспоживслужбі право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до вебсайтів (частини вебсайту, програмного забезпечення) суб’єктів господарювання, які використовують нечесну підприємницьку практику та порушують законодавство про захист прав споживачів;

- впровадити надання суб’єктами господарювання документів, що підтверджують гарантійні зобов’язання, в електронній формі;

- надати споживачеві право на заміну товару на такий самий або аналогічний у разі, якщо ремонт товару, придбаного споживачем, потребує більше чотирнадцяти календарних днів, а також на зниження ціни або повернення коштів, якщо недолік товару з’являється після ремонту.

Комітет рекомендував Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сесії та прийняти в першому читанні за основу.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо особливостей застосування переговорної процедури закупівлі» (№6273).

Законопроект розроблено з метою надання ТОВ «Оператор ГТС України» та дочірнім компаніям групи НАК «Нафтогаз України» права здійснювати закупівлі робіт, послуг та супутніх товарів для будівництва, реконструкцій та ремонту об’єктів без визначеної Законом "Про публічні закупівлі" процедури.

Проектом пропонується внести зміни до розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення», якими передбачити застосування переговорної процедури закупівлі у разі закупівлі робіт (у тому числі супровідних до цих робіт товарів та послуг), необхідних для забезпечення будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5, 6 та 7 гідроагрегатів та реконструкцій або послуг з ремонту КС «Диканька», «Долина-2», «Бердичів», «Красилів», «Комарно», «Ужгород», «Богородчани», «Олександрівка», «Машівка», «Більче-Волиця», ДКС «Богородчани» та інших, які передбачають ремонти із заміною існуючих газотурбінних двигунів на більш сучасні.

Згідно з проектом, дане положення буде діяти до 1 жовтня 2022 року.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні за основу.

Окрім того, Комітет розглянув проекти законів «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства» (№ 4409) і «Про акціонерні товариства» (№ 2493), підготовлені з урахуванням висновків юридичної експертизи, і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти їх у другому читанні та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням.

Раніше ми розповідали, як будуть блокувати інтернет-магазини згідно з законопроектом про захист прав споживачів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді