Як водіям доводити свою тверезість

13:12, 5 марта 2019
Особа вважається невинуватою у вчиненні адмінправопорушення, якщо поліцейські порушили процедуру огляду на стан сп’яніння чи неправильно склали протокол.
Як водіям доводити свою тверезість
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним із найбільш серйозних, а водночас і найбільш поширених порушень ПДР на сьогодні є керування транспортним засобом у стані сп'яніння. Маємо безліч трагічних випадків через таке недбальство водіїв. Проте непоодинокими є й випадки безпідставних звинувачень у керуванні транспортним засобом у стані сп’яніння.

Тож як водієві поводитися в такій ситуації, щоб захистити свої права?

Кодекс України про адміністративні правопорушення містить ст. 130 «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції».

«Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 10200 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік і на інших осіб — накладення штрафу в розмірі 10200 грн.

Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених ч.1 цієї статті, тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 20400 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки і на інших осіб — накладення штрафу у розмірі 20400 грн з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Дії, передбачені ч. 1 цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 40800 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років і на інших осіб — накладення штрафу у розмірі 40800 грн з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого».

Позбавити водійських прав може лише суд. При вчиненні водієм правопорушення, передбаченого ст. 130 КУпАП «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції», патрульні складають протокол про адмінправопорушення, вилучають у водія водійське посвідчення, натомість видають йому тимчасовий дозвіл на право керування транспортними засобами.

Після складання адмінматеріалів про притягнення водія до відповідальності правоохоронці передають їх до суду або за місцем вчинення правопорушення, або за місцем реєстрації водія.

Суд протягом 3 місяців з дня вчинення правопорушення розглядає справу про адмінправопорушення, за яке передбачено позбавлення водійських прав. Рішення суду можна оскаржити протягом 10 днів до апеляційного суду. І вже рішення апеляційного суду в таких справах є остаточним і оскарженню не підлягає.

Тож при підготовці до судового засідання з’ясуйте, чи правильно був проведений огляд водія на стан сп’яніння. Порушення цієї процедури та правильне донесення цього до судді дозволить закрити справу про позбавлення прав.

Процедура проходження тесту на алкоголь

Огляду на стан сп’яніння підлягають водії транспортних засобів, щодо яких у поліцейського є підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння згідно з відповідними ознаками:

  • запах алкоголю з рота;
  • порушення координації рухів;
  • порушення мови;
  • виражене тремтіння пальців рук;
  • різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;
  • поведінка, що не відповідає обстановці.

Огляд на стан сп’яніння проводиться поліцейським на місці зупинки або лікарем закладу охорони здоров’я. Висновок фахівців-медиків, що дається при такому огляді, — це доказ, що водій дійсно нетверезий.

Проведення огляду на місці події

Поліцейські проводить огляд на стан сп’яніння за допомогою спеціальних технічних засобів, які повинні мати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку. Такий огляд проводиться в присутності двох свідків. Стан алкогольного сп’яніння вважається підтвердженим, якщо цифровий показник на приладі — більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

Проведення огляду в закладах охорони здоров’я

У закладах охорони здоров’я огляд проводиться лікарем із проведенням лабораторних досліджень на підставі аналізу слини, сечі та змивів з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук. Може відбиратися і аналіз крові.

Зміст висновку щодо результатів медичного огляду повідомляється оглянутій особі в присутності поліцейського. Такий висновок складається у трьох примірниках: один залишається у закладі охорони здоров’я, інші два видаються поліцейському і водію.

Висновки щодо результатів медичного огляду осіб на стан сп’яніння, складені з порушенням вимог, вважаються недійсними. А будь-яке недотримання процедури є підставою для скасування покарання.

Поради правозахисників

Тож чого правозахисники не радять робити, коли вас зупинили та вимагають пройти огляд на стан сп’яніння:

  • не відмовляйтесь від проходження огляду на стан сп’яніння, адже за відмову від такого огляду передбачена та ж відповідальність, що й за керування транспортним засобом у стані сп’яніння;
  • якщо поліцейські вимагають їхати в лікарню — вимагайте спочатку провести тест на місці;
  • просіть у правоохоронців документи та сертифікати на прилад, яким вас перевірятимуть;
  • у разі виникнення сумнівів щодо приладу чи незгоди з результатами огляду вимагайте відвезти вас до лікарні;
  • якщо маєте якісь претензії, обов’язково напишіть про це у своїх поясненнях.

Як оскаржити постанову за ст. 130 КУпАП

Судове слухання з приводу адміністративного правопорушення проводиться в присутності особи, яка притягається до відповідальності. За відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи, і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Увесь процес складання протоколу повинен фіксуватися на нагрудну камеру поліцейського. Ви маєте право витребувати цей відеозапис. Також необхідно залучати свідків та інші можливі докази вашої невинуватості. Особливо ці поради знадобляться, якщо керування транспортними засобами у стані сп’яніння трансформують з адміністративного правопорушення у кримінальний проступок.

Нагадуємо, що наприкінці 2018 року парламент ухвалив Закон про кримінальні проступки — законопроект №7279-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень». Цей проект пропонує віднести до кримінально караних діянь керування у нетверезому стані, яке наразі вважається адміністративним правопорушенням.

Так, у Кримінальний кодекс України включили нову ст. 286-1, санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу від 17 до 34 тис. грн з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років. А при повторному вчиненні такого проступку максимальний штраф сягатиме 51 тис. грн із забороною сідати за кермо від 2 до 3 років.

Водночас хочеться нагадати, що сідати за кермо напідпитку — неприпустимо. Від цього можете постраждати ви, ваші близькі чи інші громадяни. Щороку в Україні документують понад 100 тис. випадків керування авто «під чаркою», збільшується кількість ДТП від такого недбальства водіїв.

Навіть прокурори дозволяють собі сідати за кермо у нетверезому стані. На сайті Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів є інформація про притягнення протягом всього двох місяців 2019 року до дисциплінарної відповідальності 4 прокурорів, які «попалися» за керуванням у стані алкогольного сп’яніння.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про ключові моменти нового закону про кримінальні проступки.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва