Що потрібно знати працівнику, якому відкрили е-лікарняний

17:53, 8 октября 2021
Е-лікарняний: актуальна інформація для громадян.
Що потрібно знати працівнику, якому відкрили е-лікарняний
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В України з 1 жовтня 2021 року усі медичні заклади перейшли на оформлення електронних лікарняних. Відтепер процедура оформлення лікарняних здійснюється за спрощеною програмою. Пацієнтам більше не потрібно носити паперові довідки на роботу, а повідомити роботодавця зможуть за допомогою номера електронного документа.

Так, якщо після огляду лікаря виявилося, що пацієнту потрібно «піти на лікарняний», лікар створить електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність. В особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду ви можете переглянути ваші листки непрацездатності.

Як же діяти, якщо вам створили медичний висновок. Роз’яснення на найбільш поширені питання від Мінсоцполітики.

Якщо ви маєте офіційне працевлаштування, то в разі тимчасової втрати працездатності для вас автоматично відкриється електронний лікарняний. Він сформується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність (МВТН), який лікуючий або сімейний лікар створить після огляду. Також е-лікарняний автоматично відкриється в разі оформлення медичного висновку для вашої дитини, яка потребує догляду.

Одразу після створення медичного висновку на ваш контактний номер телефону надійдуть два повідомлення:

- від E-health щодо створення медичного висновку із зазначенням його номеру,

- від Пенсійного фонду України щодо формування електронного листка непрацездатності, його номеру і періоду дії.

Потрібно повідомити про це роботодавця. Це можна зробити у будь-який зручний обом спосіб, наприклад, телефоном.

«Тепер ваше завдання – швидше одужувати і чекати на виплати від Фонду соціального страхування України та роботодавця», - кажуть у Мінсоцполітики.

За станом фінансування лікарняних зручно слідкувати в телеграм-каналі ФССУ (інформація щоденно оновлюється за тегами #фінансування_оперативно і #фінансування_страхувальників).

Роботодавець (а також усі роботодавці за сумісництвом) будуть бачити ваш е-лікарняний в своїх кабінетах страхувальників з дня його відкриття, але почнуть призначення допомоги лише після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності і сплину строку, у який лікарі можуть внести зміни.

«Зверніть увагу: роботодавцю доступна лише загальна інформація про вашу непрацездатність, необхідна для призначення матеріального забезпечення – він не дізнається, чим саме ви хворіли. Тому не потрібно передавати роботодавцю медичний висновок про вашу тимчасову непрацездатність, якщо лікар роздрукував для вас витяг, – він містить персональні дані і не є підставою для нарахування матеріального забезпечення», - наголошують у Міністерстві.

Окремі поширені питання і випадки

Якщо ви одужали раніше, електронний лікарняний створюється одразу зі статусом «закритий» та містить дату відкриття (початок непрацездатності) і дату закриття (планова дата одужання або наступного огляду).

Якщо ви одужаєте раніше, ніж зазначено в е-лікарняному, це має засвідчити лікар – під час візиту він підтвердить працездатність і створить новий медичний висновок, який скоротить дію лікарняного.

Якщо ви не одужаєте у визначений в первинному е-лікарняному термін, лікар створить наступний медичний висновок – на його підставі сформується окремий е-лікарняний, який продовжить тимчасову непрацездатність. Про це потрібно повідомити роботодавця.

Таких електронних лікарняних може бути декілька в межах одного страхового випадку (усі вони матимуть тотожну першу частину номеру е-лікарняного до знаку дефісу). За кожним із них матеріальне забезпечення призначається окремо – це дозволяє пришвидшити отримання допомоги, адже для виплат не потрібно чекати одужання.

Також новий медичний висновок (а отже наступний продовжений е-лікарняний) створять в разі госпіталізації або направлення на відновне лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

Якщо ви лікувались від важких захворювань або травм, маєте ускладнення і показання для продовження лікування в реабілітаційному відділенні, лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я направить вас на таке лікування до санаторно-курортного закладу прямо зі стаціонару. Курс реабілітації працюючих оплачується за кошти Фонду соціального страхування України у повному обсязі. Окремо за час відновного лікування Фондом оплачується продовжений на цей період е-лікарняний.

Міністерство соцполітики України повідомляє, що до фонду соціального страхування України сформовано і передано на оплату 130 тисяч е-лікарняних.

Сьогодні створено майже 1,4 млн медвисновків про тимчасову непрацездатність, 90% з яких - у разі загальних захворювань або травм.

Також «Судово-юридична газета» писала, коли е-лікарняний вважається відкритим: пояснення для пацієнтів.

Додамо, що ми повідомляли, чи можуть пацієнти без декларації з лікарем отримати е-лікарняний.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва