Хто зможе стати адвокатом: в Раді прокоментували обмеження доступу до професії

14:05, 22 октября 2018
Газета: 38 (457)
Вимога щодо дворічного юридичного стажу є цілком достатньою і справедливою.
Хто зможе стати адвокатом: в Раді прокоментували обмеження доступу до професії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якість надання адвокатських послуг потребує вдосконалення, але при цьому не слід створювати жодних законодавчих перешкод для рівного доступу до професії усіх осіб, що мають юридичну освіту. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» заявив колишній адвокат, а нині народний депутат України Андрій Помазанов.

«Ми повинні на законодавчому рівні закріпити абсолютно вільний і рівний для всіх, хто має юридичну освіту, доступ до адвокатської професії.  Вимоги до особи, що має бажання займатися адвокатською діяльністю, на сьогоднішній день є достатніми та обґрунтованими. Аби стати адвокатом, необхідно отримати досвід і пройти певний професійний шлях. Юрист, який має два роки стажу і на кваліфікаційному іспиті доведе, що він гідний бути адвокатом, може ним стати», — вважає нардеп.

Разом з тим, законодавство, на думку парламентаря, не може містити дискримінаційних положень і встановлювати привілеї чи обмеження для представників тієї чи іншої юридичної професії.

«Вибіркове встановлення вимог та умов для певної категорії осіб, на мою думку, є недоцільним. Зважаючи на конституційні зміни, згідно з якими з наступного року лише адвокати зможуть представляти інтереси сторін у судовому процесі, ми повинні дати рівний доступ до проходження кваліфікаційного іспиту для отримання свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю усім юристам», — заявив А.Помазанов.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що заступник голови комітету із захисту прав адвокатів Національної асоціації адвокатів України Євген Солодко пропонує закрити доступ до професії адвоката колишнім правоохоронцям, бо, на його думку, ані прокуратура, ані Нацполіція, ані СБУ не хочуть розслідувати злочини, вчинені стосовно адвокатів.

Крім того, нардеп Сергій Власенко заявив, що запропонована реформа адвокатури не покращує ситуацію, а лише робить адвокатів підконтрольними владі.

Автор: Ольга Туева
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді