Створення автокефальної церкви в Україні: Порошенко назвав дату Об’єднавчого собору

10:24, 5 декабря 2018
Президент анонсував дату Об’єднавчого собору під час виступу на Форумі місцевого самоврядування.
Створення автокефальної церкви в Україні: Порошенко назвав дату Об’єднавчого собору
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Об’єднавчий собор, який має проголосити створення Автокефальної помісної православної церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля, відбудеться 15 грудня 2018 року в святій Софії, яка протягом століть була центром українського релігійного життя, заявив Президент України Петро Порошенко 5 грудня на Форумі місцевого самоврядування.

«Його Всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій поінформував мене, що підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського патріархату взяти участь у цій історичній події», — повідомляє Президент на своїй сторінці у Тwitter.

Президент наголосив, що Московський патріархат не буде диктувати умов, клеймити, хто у нас канонічний, а хто безблагодатний. Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме.

«Ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт», — зауважив Порошенко.

Вселенський патріарх та синод відкинули усі претензії РПЦ на Україну як нібито канонічну територію РПЦ. Вони прийняли і підтвердили рішення надати автокефалію, тобто незалежність православній церкві в Україні. Вони підготували Томос — грамоту, яка цю незалежність підтверджує.

Нагадаємо, що 29 листопада, священний синод Вселенського патріархату в столиці Туреччини Стамбулі затвердив Томос для подання автокефалії (незалежності) православної церкви в Україні.

Також ми повідомляли про претендентів на місце предстоятеля помісної Православної церкви в Україні. На думку деяких російських ЗМІ, на чолі новоствореної церкви може стати митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький).

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва