Лист, який надійшов з Мін’юсту, є підробкою, — Гусарєв на з’їзді вчених

11:14, 14 марта 2019
Триває з’їзд представників юридичних закладів вищої освіти та наукових установ.
Лист, який надійшов з Мін’юсту, є підробкою, — Гусарєв на з’їзді вчених
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 14 березня, продовжив свою роботу з’їзд представників юридичних закладів вищої освіти та наукових установ з обрання двох нових членів Вищої ради правосуддя.

Одним з принципових питань є те, хто може бути делегатом на з’їзді: чи можуть у виборах членів Вищої ради правосуддя брати участь делегати від вищих військових навчальних закладів, а також ЗВО, які готують кадри для Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, СБУ і т.д.

Головуючий на з’їзді ректор КНУ ім. Т. Шевченко Леонід Губерський відмітив, що з’їзд звернувся до Вищої ради правосуддя та до інших органів щодо цього питання: «Вчора ми отримали офіційний лист за підписом голови ВРП Ігоря Бенедисюка. Також ми отримали лист від держсекретаря Міністерства внутрішніх справ О. В. Тахтія.

І щойно прийшов лист від заступника міністра юстиції Сергія Петухова.

Є також, як ми знаємо, лист від Лілії Гриневич. Зараз ми їх зачитаємо», — відмітив він.

Заклади освіти МВС не є військовими закладами, вважають у МВС, тобто обмежити їх участь у з’їзді неможливо. У цьому МВС погоджується з Міносвіти.

З іншого боку, у Мін’юсті вважають, що у виборах членів Вищої ради правосуддя не можуть брати участі делегати від вищих військових навчальних закладів, а також ЗВО, які готують кадри для Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, СБУ тощо.

Отже, Вища рада правосуддя та Мін’юст вважають, що ЗВО МВС не мають права брати участі у з’їзді, а МВС та Міносвіти — що можуть.

Прикметно, що на з’їзді присутній Ілля Ківа.

Він зазначив наступне: «Я тут, бо я є керівником профспілки Міністерства внутрішніх справ. Я тут підготував лист, бо бачу спробу провести вибори членів ВРП кулуарно. Порушуються права ЗВО, які відносяться до системи МВС. Вища рада правосуддя намагається по-своєму тлумачити норму законодавства, розширюючи її зміст. Це неприпустимо. Може, це спроба отримати завчасно спланований результат? Зараз ситуація стоїть на межі порушення закону».

Делегат Станіслав Гусарєв, перший проректор Національної академії внутрішніх справ, зробив оголошення з приводу листа Міністерства юстиції.

«У мене оголошення для всіх присутніх. Лист, який надійшов з Мін’юсту, є підробкою. І зараз від Мін’юсту рухається інший лист!» — заявив Гусарєв.

Леонід Губерський також сказав, що його повідомили про це.

Після перерви Губерський оголосив, що надійшов ще один лист від Міністерства юстиції за підписом знов-таки заступника міністра юстиції Сергія Петухова щодо участі у з’їзді представників ЗВО МВС.

Порівняно з попереднім листом цей містить більш широке обгрунтування позиції Мін’юсту.

Заступник міністра юстиції Сергій Петухов у коментарі «Судово-юридичній газеті» повідомив, що ніяких підроблених листів на ім’я з’їзду вчених не було. Насправді було дві відповіді Міністерства юстиції — на запит МВС та на запит Вищої ради правосуддя. По суті вони не відрізняються.

Нагадаємо, раніше ми писали, що триває з’їзд представників юридичних закладів вищої освіти та наукових установ з обрання двох членів Вищої ради правосуддя.

Також на з’їзді присутній Ілля Ківа. Він зазначив, що порушуються права ЗВО, які належать до системи МВС.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси