День тиші: яку агітацію ми можемо побачити в суботу

16:05, 18 апреля 2019
«Судово-юридична газета» розглянула судове рішення щодо неоднозначної агітації на виборах.
День тиші: яку агітацію ми можемо побачити в суботу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вже у суботу, 20 квітня всіх українців чекає дійсно довгоочікуваний день тиші. Це день, з якого, відповідно до ст. 57 ЗУ «Про вибори Президента України», забороняється будь-яка передвиборна агітація. Основною метою дня тиші є забезпечення кожного виборця самостійністю вибору, його захист від можливого випадкового впливу будь-яких матеріалів, психологічного тиску тощо для прийняття виваженого власного рішення. З тією ж метою вводиться і заборона на публікацію результатів опитувань громадської думки, які можуть вплинути на дії виборців.

Відповідно до ст. 212-10 «Кодексу України про адміністративні правопорушення» щодо порушення обмежень ведення передвиборної агітації, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб — від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Та що саме можна визнати у суді передвиборною агітацією? Стосовно цього питання також можна знайти відповіді у законодавстві. Зокрема, законом заборонено:

  • публічні заклики голосувати за кандидата або публічні оцінки діяльності кандидата;
  • проведення зборів громадян і зустрічей з виборцями;
  • концерти, спортивні змагання, показ телепередач чи інших публічних заходів за підтримки кандидата;
  • проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій про передвиборчі програми та політичну діяльність кандидатів.

Також заборонено встановлення агітаційних наметів; розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів передвиборної агітації, політичної реклами на носіях зовнішньої реклами; оприлюднення в ЗМІ політичної реклами, виступів, інтерв'ю, інших публікацій та повідомлень; проведення мітингів, походів, демонстрацій, пікетів.

При цьому до передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення про дії кандидатів у президенти, пов'язані з виконанням ними посадових повноважень.

Однак які саме матеріали можна зарахувати до агітаційних, а які ні? Цікавим прикладом у цьому питанні можна привести рішення Новозаводського районного суду Чернігова у справі №751/4930/14

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання розміщення друкованих агітаційних матеріалів (політичної реклами) 24 травня 2014 року неправомірним та таким, що порушує вимоги закону. 24 травня 2014 року було зафіксовано розміщення на рекламних носіях, бігбордах певної інформації з короткою фразою. Доказами політичної реклами позивач зазначав свої пояснення, акти та фотофіксацію. Доказів, що означена фраза є лозунгом кандидата в президенти України, в судовому засіданні він надати не зміг.

Представник відповідача пояснив, що вважає ту рекламу неполітичною, оскільки у ній відсутнє прізвище кандидата в президенти, за якого потрібно голосувати. Представник третьої особи просив відмовити у задоволені позовних вимог, оскільки в рекламі була відсутня агітація про голосування за певного кандидата в президенти, тож реклама була соціальною.

Суд дійшов висновку, що з досліджених у судовому засіданні доказів не вбачається, що зміст тексту на рекламних носіях містить спонукання виборців голосувати не голосувати за певного кандидата. Доказів використання цього лозунгу кандидатом у президенти відповідно до положень ст. 71 КАС України суду не надано. Зі змісту тексту на рекламному носії не вбачається замовлення реклами кандидатом в президенти України.

Дослідивши всі надані докази, суд постановив у задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Законодавством України не передбачено заборони на інформаційні листівки або борди, на яких відсутні заклики голосувати за того чи іншого кандидата. А «все, що не заборонено — дозволено»! І в день тиші кандидати в президенти, скоріш за все, обов’язково скористаються  можливістю знову нагадати про себе виборцям, не порушуючи при цьому законодавство.           

Нагадаємо, нещодавно «Судово-юридична газета» публікувала важливу заяву ЦВК.

Також ми писали, що на дебатах на «Олімпійському» очікується близько 60 тисяч глядачів.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси