Підприємці переконали суд у незаконності перевірок Держпраці

09:00, 24 апреля 2019
Суд дійшов висновку, що перевірки Держпраці можуть проводитися, лише коли законодавець прийме спеціальний закон.
Підприємці переконали суд у незаконності перевірок Держпраці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кіровоградський окружний адміністративний суд у справі №1140/2746/18 визнав, що Держпраці не має законних підстав для проведення перевірок підприємців.

На думку суду, Управління може здійснювати державний нагляд виключно на підставі спеціального закону, котрий встановлював би особливості його діяльності. Законодавець не прийняв такого спеціального закону, тому спірні правовідносини врегульовані виключно приписами Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», що виключає можливість застосування до спірних правовідносин постанови уряду України №295 від 26 квітня 2017 року, якою керувався відповідач, призначаючи інспекційне відвідування.

Виходячи з цього, суд зробив висновок, що Управління провело позапланову перевірку за відсутності правових підстав, встановлених законом. З цих підстав був скасований наказ про призначення інспекційного відвідування та припис, котрий прийнято на підставі незаконно проведеної перевірки.

Нагадаємо, з початку року Держпраці проводить масові перевірки підприємців та накладає чималі штрафи за неоформлених працівників.

Крім того, існує прецедент скасування штрафу Держпраці за роботу без нарахування заробітної плати.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду