Поки в нарадчій — інші справи розглядати не можна: рішення Верховного Суду

13:55, 10 мая 2019
Під час перебування у нарадчій кімнаті до оголошення вироку суд не має права здійснювати розгляд інших справ та проваджень.
Поки в нарадчій — інші справи розглядати не можна: рішення Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час перебування у нарадчій кімнаті до оголошення вироку суд не має права здійснювати розгляд інших справ та проваджень, оскільки суд в обов'язковому порядку має забезпечити таємницю нарадчої кімнати, що є однією з найважливіших гарантій незалежності та неупередженості суду, забезпечення необхідних умов для повного і правильного вирішення всіх питань, обов'язкових для постановлення законного та обґрунтованого рішення.

Такий висновок слідує із постанови колегії суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 24 квітня 2019 року у справі №265/7387/15-к, провадження №51-4908км18, про який повідомила на своїй сторінці кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Слуцька.

У цій касаційній скарзі прокурор, посилаючись на істотне порушення судом вимог кримінального процесуального закону, просив скасувати судові рішення та призначити новий розгляд у суді першої інстанції.

На обґрунтування своїх доводів прокурор зазначав, зокрема, що суд допустив істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, а саме — порушено таємницю нарадчої кімнати, оскільки суддя колегії суддів районного суду, перебуваючи в нарадчій кімнаті для постановлення вироку, здійснювала розгляд інших справ та проваджень, постановивши 18 судових рішень (з них 4 — з кримінального судочинства, 2 — з адміністративного та 12 — з цивільного).

ККС в своїй постанові зазначив, що невиконання імперативних норм статті 367 КПК стосовно таємниці наради суддів порушує також таку засаду кримінального провадження, як законність, яка вимагає від суду, зокрема, неухильно додержуватися вимог Конституції України, КПК, міжнародних договорів, вимог інших актів законодавства.

«Зазначене порушення, допущене судом першої інстанції, — порушення таємниці наради суддів — відповідно до ч. 1 ст. 412 КПК є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, оскільки могло перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване рішення, у зв'язку з чим касаційна скарга у цій частині підлягає задоволенню, а судові рішення відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 438 КПК — скасуванню із призначенням нового розгляду в суді першої інстанції», — зазначено в постанові Верховного Суду.

З повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду