Законопроект Писаренка щодо підсудності окремих категорій адміністративних справ назвали недоречним жартом

15:57, 14 мая 2019
Автор законопроекту запропонував судитися з вищими органами влади не у Верховному Суді, а в Окружному адміністративному суді Києва.
Законопроект Писаренка щодо підсудності окремих категорій адміністративних справ назвали недоречним жартом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Про жодне покращення доступу громадян України до правосуддя у поданому вчора, 13 травня народним депутатом України Валерієм Писаренком законопроекті №10282 не йдеться. Це  недоречний жарт. Так прокоментував «Судово-юридичній газеті» депутатську ініціативу про передачу розгляду окремих категорій адміністративних справ, у яких оскаржуються акти, дії чи бездіяльність Президента України, Верховної Ради України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду як першої інстанції до Окружного адміністративного суду Києва доктор юридичних наук, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

«Подібні законопроекти приймаються, напевне, з метою подражнити суспільство. У цьому випадку хоч в тексті і немає прямої вказівки, до юрисдикції якого суду пропонується передати розгляд окремих категорій адміністративних справ, але ми добре розуміємо, про який конкретний окружний адміністративний суд ідеться»,  зазначає він.

У такій ситуації вносити відповідний законопроект  це провокація, вважає експерт. «Думаю, це таке почуття гумору у деяких народних депутатів. Як колись один з дотепників подав у Верховну Раду законопроект про призначення Президента України Леоніда Кучми командиром батальйону українських військ в Іраку. Автор В Писаренко чудово розуміє, що за його законопроект мало хто проголосує. В Україні до судів найнижчий рівень довіри серед усіх соціальних інституцій, загалом цей рівень довіри не перевищує 20 відсотків. За таких умов важливі і резонансні адміністративні справи, про які йдеться в частині 1 статті 27 КАСУ, не можна віддавати на розгляд суду, довіра суспільства до якого практично відсутня», — переконаний правник.

«У будь-якому разі зроблена спроба пробити чергове дно вітчизняної правової системи. На жаль, з кожним разом воно все глибше і глибше», підсумовує М. Хавронюк.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що голова ОАСК Павло Вовк розказав про готовність суддів пройти кваліфоцінювання.

Також ми повідомляли про роз'яснення голови РСУ щодо моніторингового візиту Ради суддів України до ОАСК. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва