Юридична правота або запит народу: у Зеленського прокоментували рішення КСУ щодо розпуску Ради

14:45, 21 июня 2019
Представники Президента прокоментували відповідне рішення Конституційного Суду.
Юридична правота або запит народу: у Зеленського прокоментували рішення КСУ щодо розпуску Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 червня Конституційний Суд України визнав конституційним Указ Президента України Володимира Зеленського «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».

Як зазначається у Рішенні КСУ, Верховна Рада України, обрана на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року, протягом строку своїх повноважень не відновила у Регламенті Верховної Ради України правове регулювання питання припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, з яким пов’язуються початок перебігу місячного терміну формування нової коаліції депутатських фракцій і конституційне право Президента України достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо така коаліція депутатських фракцій не сформована.

Внаслідок цього між Президентом та Верховною Радою виник конституційний конфлікт щодо підстав дострокового припинення повноважень, який немає правового вирішення.

Як висновок, КСУ констатував, що розв’язання конституційного конфлікту власне народом шляхом, тобто проведенням позачергових виборів до Верховної Ради України, є правильним рішенням та відповідає вимогам частини другої статті 5 Конституції України.

Представник Президента України в Конституційному Суді Федір Веніславський прокоментував таке рішення наступним чином: «При підготовці указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України юридична правота всіх положень була вивірена максимально ретельно і сумнівів щодо неконституційності указу в цілому чи окремих його положень у нас не було. І Конституційний Суд своїм рішенням лише підтвердив обґрунтованість нашої юридичної позиції».

Представник Президента в КС додав, що Конституційний Суд своїм рішенням продемонстрував незалежність, неупередженість і відданість духу Конституції та ідеї верховенства права.

Нагадаємо, 20 червня, напередодні радник Президент Руслан Стефанчук наголошував на тому, що рішення суду має відповідати саме запиту громадян: «Я завжди підкреслював, що ми можемо скільки завгодно говорити про якусь там юридичну казуїстику, але, по суті, таке рішення повністю відображатиме волю народу на перезапуск системи. І тому ми зробили все для цього потрібне, зокрема Президент України підписав відповідний указ».

Стефанчук підкреслив, що саме бажання народу на перезапуск парламенту має важливим аргументом для Конституційного суду України:

«Ви ж самі бачите, який зараз рівень підтримки народом цього указу і який рівень недовіри до парламенту. Адже коли сьогодні сидять 35 депутатів в сесійній залі, щоб голосувати такий надважливий, за їх словами, Виборчий кодекс – це просто ганьба парламентаризму в Україні. І я глибоко переконаний, що це потрібно змінювати, адже будь-хто до своєї роботи має відноситися відповідально. А відповідальність формує ефективність!».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала коментар Руслана Стефанчука щодо реформування судової системи.  

 



Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду