«Версія об’єднання ВККС і ВРП зараз розглядається як одна з можливих», — Руслан Стефанчук

16:10, 20 июня 2019
Радник Президента розповів про очікування від рішення КСУ та майбутнє судової реформи в Україні.
«Версія об’єднання ВККС і ВРП зараз розглядається як одна з можливих», — Руслан Стефанчук
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

14 червня заступник Глави АП Руслан Рябошапка офіційно повідомив про те, що   Володимир Зеленський ухвалив рішення створити експертну групу для оцінки результатів проведеної «судової реформи» та підготовки кроків для невідкладного вирішення проблем функціонування судової гілки влади. Таке рішення, безсумнівно, викликало широке обговорення, проте жодних подробиць щодо майбутніх змін у судовій системі, представниками Адміністрації Президента наразі не розголошується. «Судово-юридична газета» поспілкувалася з радником Президента України – представником Президента у Верховній Раді Русланом Стефанчуком щодо майбутнього судової реформи в Україні та очікуваного рішення КСУ стосовно дострокових виборів:

 «Що стосується судової реформи, зараз готується окрема комісія з перегляду питань судової реформи. Ми всі бачимо, що, так, є певні успіхи, але багато в чому – ні. Ми хочемо зрозуміти, що ж саме пішло не так, і чому сьогодні, фактично впродовж п’яти років в Україні, ми стикаємося з одними й тими самими проблемами: доступ до правосуддя, неукомплектованість судів, сумнівні призначення з боку ВККС, питання, пов’язані з ВРП. Все це має бути найближчим часом якісно проаналізоване. Ми будемо залучати громадськість, суддів першої і другої ланки, суддів Верховного Суду, щоб окреслити основні причини проблем».

Руслан Стефанчук зазначив, що планується розробка більш гнучкого підходу для якісного функціонування судової системи: «Для нас це пріоритет,  адже те, що відбувається зараз - це просто ненормально. 

Сьогодні мені розповідали кандидати в судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності, що ВККС зупинила розгляд питань з їх призначення, тому що потрібна «політична воля». Я особисто не розумію, що таке ця політична воля. Я розумію, що в нас є законодавство і його треба дотримуватися. І я глибоко переконаний, що ті часи, коли нитка правосуддя була проведена до Адміністрації Президента, мають відійти в минуле. Суд має відчути себе владою. Суд повинен формувати свої органи, нести відповідальність за свої рішення, повинен бути наділений необхідними повноваження – ось що для нас зараз найголовніше. Ми переконані, що багато що залежить від самих суддів, від їх бажання якісних змін».

За словами радника Президента, розглядається й питання реформування ВККС і ВРП. Як зазначала раніше експерт партії «Слуга Народу»  Ірина Венедіктова, як один з можливих варіантів змін у команді Володимира Зеленського обговорюють об’єднання ВККС та ВРП. Прихильником цієї ідеї є і Руслан Стефанчук:  «Версія об’єднання ВККС і ВРП зараз розглядається як одна з можливих. На моє особисте переконання, такий варіант є найбільш продуктивний, тому що ми отримаємо єдиний орган, який нестиме відповідальність. Адже як тільки є два-три органи, варто лише провести функціональний аудит, і стає незрозуміло, хто за що відповідає. Повинен бути один орган, який, можливо, разом з Радою суддів, буде здійснювати якісний підхід до формування суддівського корпусу. Якщо цього не буде – то в нас не буде ані суддівського корпусу, ані жодного відповідального за його формування. Тому мені здається, що це може бути один з підходів. Але це все ж таки зараз ще питання дискусії».

З роботою судової системи Президенту України прийшлося прямо зіткнутися майже одразу після складання присяги. Наразі Конституційний Суд розглядає указ Володимира Зеленського про розпуск Ради у закритому пленарному засіданні. Проте, радник Президент Р.Стефанчук зазначив, що рішення очікується вже сьогодні,  20 червня: «Сьогодні очікуємо рішення. Я глибоко переконаний, що воно буде позитивне, в нашу сторону. Я завжди підкреслював, що ми можемо скільки завгодно говорити про якусь там юридичну казуїстику, але, по суті, таке рішення повністю відображатиме волю народу на перезапуск системи. І тому ми зробили все для цього потрібне, зокрема Президент України підписав відповідний указ. Зараз сподіваємося, що Конституційний Суд виходитиме з розуміння верховенства права та конституційності цього акту».

При цьому Руслан Стефанчук додав, що згоден з думкою голови Центральної виборчої комісії Тетяни Сліпачук, яка 18 червня повідомила, що процес дострокових виборів у парламент фактично зупинити вже неможливо, оскільки КСУ не може зупинити самі вибори своїм рішенням, а може тільки визначити, чи відповідає указ Конституції чи ні:

«Є безперервність виборчого процесу, гроші наразі витрачено, і, знову ж таки, ми повинні виходити з того, що на це є запит українського народу. Ви ж самі бачите, який зараз рівень підтримки народом цього указу і який рівень недовіри до парламенту. Адже коли сьогодні сидять 35 депутатів в сесійній залі, щоб голосувати такий надважливий, за їх словами, Виборчий кодекс – це просто ганьба парламентаризму в Україні. І я глибоко переконаний, що це потрібно змінювати, адже будь-хто до своєї роботи має відноситися відповідально. А відповідальність формує ефективність!».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала інформацію про те, що Зеленський ліквідує свою Адміністрацію.


Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва