Оверкваліфайд: більше половини бакалаврів не стануть магістрами

13:37, 23 июля 2019
Мінімальні порогові бали, встановлені у правничому ЗНО при вступі на магістерську програму, стали серйозним бар’єром для випускників бакалаврату.
Оверкваліфайд: більше половини бакалаврів не стануть магістрами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Складання претендентами на навчання за магістерською програмою за спеціальностями «Право» і «Міжнародне право» трьох вступних тестів за системою зовнішнього незалежного оцінювання принесло сумні результати. Більше половини випускників бакалаврату всіх правничих шкіл країни, а саме — 54,6%, не подолали мінімальних порогових балів, встановлених фаховими комісіями.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

Це об`єктивний індикатор реального стану юридичної освіти у двох сотнях правничих шкіл України, — так представники юридичної професії коментують зазначений результат іспитів у соціальних мережах.

За словами ще одного учасника процесу, експерта Сергія Мудрука, який вже третій рік поспіль проводить аналітичне дослідження якості юридичної освіти та освітніх послуг, оприлюднена цифра склалася шляхом об‘єднання даних за результатами трьох тестувань по кожному абітурієнту, де є хоч один результат «не подолав поріг». Втім, він зауважує, що це тільки попередні висновки. Після проведення додаткової сесії тестувань, які проходитимуть ті, хто не зміг з’явитися на основну сесію з поважних причин, результати будуть уточнені. Хоча вже зрозуміло, що суттєво вони не зміняться, зміни будуть у сотих долях відсотка — прогнозує експерт.

Нагадаємо, що цього року випускникам бакалаврату за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право», які претендували на вступ до магістратури, необхідно було подолати так звані порогові бали у кожному з трьох спеціальних тестувань:

  • ЄВІ — за цією абревіатурою криється іноземна мова;
  • ЄВФФ, яке включало два блоки: «Право» та «Тест загальних навчальних правничих компетентностей (ТЗНПК)».

«Судово-юридична газета» вже писала, що дослідження стану юридичної освіти підтвердило необхідність змін. Також ми повідомляли, що іноземна мова стала найбільшою перешкодою при вступі на правничу магістратуру.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду