Іноземних студентів побільшає: ДРС зупинила дискримінаційну норму

16:29, 9 августа 2019
Державна регуляторна служба заступилась за іноземних студентів, які навчаються в Україні.
Іноземних студентів побільшає: ДРС зупинила дискримінаційну норму
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державна регуляторна служба України своїм рішенням зупинила з 30 липня 2019 року дію обмежувальної норми для закладів вищої освіти щодо можливості набору на навчання іноземців та осіб без громадянства.

Ця норма унеможливлювала вступ іноземців, порівняно з громадянами України, до закладів вищої освіти України за неакредитованими освітніми програмами (спеціальностями) та створювала додаткові необґрунтовані регуляторні бар’єри для закладів вищої освіти усіх форм власності, які вже мають відповідні ліцензії на провадження освітньої діяльності та можуть надавати освітні послуги іноземцям без додаткового проведення акредитації освітніх програм.

Така ситуація обмежувала іноземних громадян у праві отримання освітніх послуг, одночасно ВНЗ втрачали замовників цих послуг та обсяги фінансових надходжень.

На дискримінаційний характер Порядку організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 01.11.2013 № 1541, ДРС вказувала Міносвіти ще 29.05.2019 у рішенні № 19 «Про необхідність усунення Міністерством освіти і науки України порушень принципів державної регуляторної політики згідно з вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Міністерству було запропоновано внести зміни до зазначеного Порядку шляхом виключення з редакції абзацу першого пункту 6 цього Порядку слів «за акредитованими освітніми програмами».

Міністерство як орган виконавчої влади мало виконати рішення ДРС у двомісячний строк з дня ухвалення такого рішення, тобто підготувати проект акта або про внесення змін до регуляторного акта, про який ішлося, або про визнання цього регуляторного акта таким, що втратив чинність. У подальшому такий проект повинен бути узгоджений з ДРС.

Оскільки Міносвіти рішення ДРС не виконало та не оскаржило, Служба зупинила дію абзацу першого пункту 6 Порядку організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 01.11.2013 № 1541 з 30 липня 2019 року.

Відповідно до абзацу першого пункту 6 Порядку, про який йде мова, іноземці вступають до навчальних закладів за акредитованими освітніми програмами:

двічі на рік, до і на початку академічних семестрів (до 1 листопада і до 1 березня відповідно): для здобуття ступенів молодшого бакалавра, бакалавра, магістра (освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста) - за результатами оцінювання/розгляду поданих згідно з підпунктами 1, 2 пункту 9 цього Порядку документів та вступних випробувань з визначених предметів та мови навчання.

Також ми розповідали, що робити директору, який має проблеми зі звільненням з посади

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді