За 100 гривень викриттями ніхто не займатиметься: у «Слузі народу» прокоментували закон про викривачів

15:35, 4 сентября 2019
«Дуже багато питань до цього законопроекту і у «Слуги народу», і у наших опонентів», — пояснив член антикорупційного комітету Антон Поляков.
За 100 гривень викриттями ніхто не займатиметься: у «Слузі народу» прокоментували закон про викривачів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 серпня Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проект закону №1010 про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції. Законопроектом передбачено виплату заохочення викривачеві корупції в обсязі 10% від предмета корупційного злочину. При цьому винагорода буде надаватися за викриття злочинів, сума яких сягає від 10 млн грн.

Депутат Верховної Ради України (фракція «Слуга народу»), член Комітету з питань антикорупційної політики Антон Поляков прокоментував «Судово-юридичній газеті» законопроект про викривачів, що визначений Президентом як невідкладний.

«Дуже багато питань до цього законопроекту і у «Слуги народу», і у наших опонентів. Як він буде працювати, я ще поки не розумію, — зізнався нардеп. — Загалом ідея класна, і має право на життя. Але яка буде кінцева редакція закону — я не знаю».

За словами Антона Полякова, можна провести аналогію між інститутом викривачів і законопроектом №1025 про внесення зміни до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду). Окремо народний депутат наголосив, що вже на наступному тижні закон про ВАКС буде проголосований у парламенті. Як і стосовно суду, так і стосовно викривачів, йдеться виключно про ТОП-корупціонерів з метою уникнути надзвичайно великої кількості справ на початку роботи суду. Проте у майбутньому нардеп не виключає можливості винагородження також викривачів корупції менших розмірів.

«Побутова корупція зараз присутня в усьому світі. І в розвинутих європейських країнах, про які більшість українців думають, що там взагалі немає корупції, побутова є», — сказав Антон Поляков. Але, на думку народного депутата, за винагороду у 100 гривень викриттям корупційних злочинів ніхто не займатиметься, але він припускає можливість виплати винагороди за більші суми.

«Якщо дається хабар у 1 тисячу доларів чи 10 тисяч доларів, це викриття теж має бути супроводжено винагородою за викривання таких злочинів», — пояснив свою позицію народний обранець.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала відео, в якому новообрані депутати прокоментували скасування адвокатської монополії.

Також ми писали, що суддівську винагороду можна буде відрегулювати законом про бюджет.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Едуард Іванов
    Едуард Іванов
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Олег Новіков
    Олег Новіков
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олег Тимошенко
    Олег Тимошенко
    заступник голови Північно-західного апеляційного господарського суду
  • Володимир Сіверін
    Володимир Сіверін
    член Етичної Ради