Хімічна кастрація має бути добровільною: чому Зеленський ветував закон про педофілів

11:15, 5 сентября 2019
На думку Президента, закон може порушувати невід’ємні права засуджених, закріплені Конституцією.
Хімічна кастрація має бути добровільною: чому Зеленський ветував закон про педофілів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

4 вересня стало відомо, що Володимир Зеленський відмовився підписти закон про хімічну кастрацію педофілів, яким пропонується, зокрема, і створення реєстру педофілів. Президент повернув його до Верховної Ради з пропозиціями доопрацювати.

Закон передбачає застосування хімічної кастрації в разі зґвалтування особи у віці до 14 років.

Проте у президентських зауваженнях наголошується,  що закон не містить чітко визначеного порядку примусового застосування хімічної кастрації. За таких обставин введення антиандрогенних лікарських препаратів усім засудженим, які вчинили згаданий злочин, незалежно від наявності протипоказань до введення таких препаратів, може мати наслідком погіршення стану здоров'я або стати причиною передчасної смерті особи. Відтак матиме місце порушення невід'ємного права на життя, закріпленого Конституцією України (частина перша статті 27).

Також, на думку Президента, відсутність у законі, що надійшов на підпис, визначення складу та змісту персональних даних, які підлягатимуть оприлюдненню у створеному в майбутньому реєстрі, може мати наслідком втручання у приватне життя особи, яка відбула покарання, ускладнить її соціальну адаптацію.

При цьому Володимир Зеленський звертає увагу на прийнятий у першому читанні проект закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього)» (реєстраційний №6607), який передбачає інший підхід щодо застосування хімічної кастрації — заміну невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру, а також інший підхід щодо формування та використання даних Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього.

У своїх зауваженнях Президент пропонує нардепам більш виважено і комплексно підійти до питання застосування хімічної кастрації.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що в Україні почав работу ВАКС.

Також ми писали, що Верховний Суд скасував рішення попередніх судів щодо забудови Татарки.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська