У «Слузі народу» пропонують заборонити пластикові пакети у супермаркетах

18:25, 24 сентября 2019
Продавцям заборонять навіть пропонувати пластик споживачам.
У «Слузі народу» пропонують заборонити пластикові пакети у супермаркетах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 вересня група народних депутатів (І.С. Кривошеєв, А.В. Жупанин, О.І. Шипайло та ін.) подала на розгляд до Верховної Ради проект закону №2051-1  «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».

Як зазначають парламентарі, основною альтернативою пластиковим пакетам у світі є біорозкладні пакети. Проте недостатнє законодавче врегулювання в Україні спричинило колізію, коли споживачі вводяться в оману, вважаючи, що пакет, який вони купляють, не шкодить довкіллю.

ЄС вже забороняє пакети з оксобіорозкладного пластику. В Україні ж навпаки — деякі мережі магазинів продають їх як екологічні альтернативи, чим вводять в оману споживача.

На думку депутатів, встановлення заборони на розповсюдження звичайних пластикових пакетів окрім надзвичайно позитивного впливу на стан довкілля буде стимулювати попит на виробництво біорозкладних пакетів, що здешевить їх для кінцевого споживача. Це дозволить виробникам застосовувати інноваційні технологічні процеси та наладити експорт біорозкладних пакетів до країн, де вступила у дію заборона на використання пластикових пакетів.

Законопроектом передбачається заборона розповсюдження пластикових пакетів товщиною до 50 мкм в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства з 1 січня 2022 року.

При цьому обмеження не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надлегкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для пакування та (або) транспортування свіжої риби і м’яса та продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які розповсюджуються у об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Проектом закону передбачається:

  • заборона розповсюдження оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства з 1 січня 2022 року;
  • заборона схиляння споживачів до купівлі пластикових пакетів;
  • обов'язкове маркування біорозкладних пластикових пакетів на відповідність Національним стандартам ДСТУ EN 14995:2018, ДСТУ EN 13432:2015;
  • стимулювання виробництва біорозкладних пластикових пакетів;
  • встановлення відповідальності за порушення норму закону.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  повідомляла, що законопроект про адвокатуру та адвокатську діяльність відкликано.

Також ми писали, що у Раді з’явиться «Зелений офіс».

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду