Суддю з Криму засудили до 12 років позбавлення волі

16:32, 25 сентября 2019
Початок строку відбування покарання буде обраховуватися з дня затримання судді та приведення вироку до виконання.
Суддю з Криму засудили до 12 років позбавлення волі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

23 вересня 2019 року Святошинський районний суд м. Києва розглянув справу №759/9485/17 в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia). Суд ухвалив визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, суддю Апеляційного суду АР Крим. Йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного йому майна.

Як зазначається, обвинувачуваний вчинив державну зраду, а саме — умисно на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України надавав Російській Федерації як іноземній державі допомогу в проведенні підривної діяльності проти України за таких обставин.

Під час подій 2014 року він з власної ініціативи добровільно вирішив надати допомогу РФ в проведенні такої діяльності на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України, тобто вчинити державну зраду.

З вказаною метою особисто взяв участь в утворенні та функціонуванні на території АР Крим системи незаконних органів окупаційної судової влади РФ. Також підготував та подав до Вищої кваліфікаційної колегії суддів РФ особисту заяву про рекомендацію на вакантну посаду «судді» незаконно створеного на території АР Крим «Верховного Суду Республіки Крим» та необхідний для цього пакет документів, передбачений ч. 6 ст. 5 Закону РФ «Про статус суддів», чим підтвердив особисту згоду виконувати функції представника судової влади країни, яка окупувала та анексувала АР Крим як частину території України, з метою отримати можливість продовжити надавати допомогу РФ у проведенні підривної діяльності проти України та забезпечити подальшу окупацію території АР Крим. Після цього взяв участь у проведенні конкурсу на заміщення посади «судді» вказаного «суду».

За результатами проведеного державними органами РФ конкурсу указом президента РФ №786 від 19 грудня 2014 року суддя Апеляційного суду АР Крим громадянин України призначений на посаду «судді Верховного Суду Республіки Крим» на окупованій території АР Крим та продовжив здійснювати правосуддя від імені РФ вже як «суддя» вказаного «суду».

При призначенні обвинуваченому покарання суд врахував ступінь тяжкості вчиненого ним злочину, який, згідно зі ст. 12 КК України, є особливо тяжким, його ставлення до вчиненого, який свідомо розірвав усі правові стосунки з державою, яка надала йому право діяти від її імені, більш того, особистим прикладом як суддя суду другої інстанції, до повноважень якого входило формувати правозастосовну практику судів нижчої інстанції на всій території АР Крим, вплинув на прийняття рішення зрадити Україні іншими, менш досвідченими суддями, також суд врахував дані про його особу, компрометуючі дані щодо якої відсутні.

Обставин, що пом`якшують покарання судді, не встановлено. Водночас, в контексті тяжкості вчиненого обвинуваченим злочину колегія суддів взяла до уваги і загальну обстановку на території АР Крим, в якій вимушено опинилися громадяни України внаслідок збройної агресії з боку РФ, швидкоплинність якої через безпорадність влади України забезпечила в короткі строки повну окупацію цієї території України та подальшу незаконну анексію іноземною державою.

Початок строку відбування покарання буде обраховуватися з дня затримання судді та приведення вироку до виконання.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, Україна посідає 7-е місце з кінця з невиконання рішень Європейського суду з прав людини.

Також ми писали, що Руслан Стефанчук пропонує, щоб випадки кнопкодавства розслідувало ДБР

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва