Розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією: подано новий законопроект

12:23, 31 октября 2019
Законопроект №2345 передбачає зміни процедури розмитнення автомобілів.
Розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією: подано новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30 жовтня до Верховної Ради був поданий проект закону №2345 про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового зупинення застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України. Ініціатором документа виступив народний депутат України від політичної партії «Слуга народу» Олексій Ковальов.

Законопроект передбачає тимчасове призупинення застосування штрафних санкцій за порушення при переміщенні транспортних засобів у митних режимах тимчасового ввезення і транзиту на території України на строк 180 днів з дня набрання чинності цього Закону.

Для більш повного розуміння доцільності та актуальності поданого законопроекту варто звернутися до ретроспективного аналізу правового регулювання питання ввезення транспортних засобів через митну територію України.

Так, 08.11.2018 було прийнято Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України». Законом передбачається посилення відповідальності за порушення при переміщенні транспортних засобів в митних режимах тимчасового ввезення і транзиту (використання в Україні автомобілів на іноземній реєстрації).

Прикінцеві положення вказаного Закону передбачали, що посилена відповідальність набирає чинності через 180 днів з дня, наступного за днем його опублікування, тобто з 22 травня 2019 року.

16.05.2019 Верховною Радою України прийнято Закон України №2725-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги», яким, серед іншого, продовжено вказаний строк з 180 до 270 днів (до 22 серпня 2019 року).

Далі, 12.09.2019 Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України», який передбачає, що тимчасово, до 31 грудня 2019 року включно, особи, відповідальні за дотримання умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту щодо транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, ввезених на митну територію України, звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої:

  • частиною четвертою статті 469 Митного кодексу України;
  • частинами шостою і сьомою (в частині керування транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні в установленому порядку) та частинами восьмою і дев’ятою (в частині керування транспортним засобом, щодо якого порушено обмеження, встановлені Митним кодексом України) статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Автор законопроекту зазначає, що питання, пов’язані із розмитненням автомобілів з іноземною реєстрацією, потребують додаткового комплексного вирішення з урахуванням позицій усіх верств населення, експертного середовища тощо.

Отже, законопроект №2345 передбачає доповнення Розділу XXІ Митного кодексу України «Прикінцеві та перехідні положення» пунктом 9-5  наступного змісту:

«9-5.Тимчасово, протягом 180 календарних днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ввезення на митну територію України транспортних засобів та приведення умов оподаткування до загального режиму акцизних зборів Європейського Союзу», здійснення митного оформлення транспортного засобу, що класифікується за кодами товарної позиції 8702, 8703 та 8704 згідно з УКТ ЗЕД, звільняє осіб, відповідальних за дотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, від адміністративної відповідальності, передбаченої статтями 469, 470, 481, 483 та 485 цього Кодексу, за порушення митних правил стосовно зазначеного транспортного засобу.

Норми цього пункту поширюються на транспортні засоби особистого користування, що ввезені на митну територію України до дня набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового зупинення застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Державна митна служба запустить електронний сервіс для скарг.

Крім того, ми писали про законопроект, яким чорнобильців звільнять від митних платежів на автомобілі

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області