У Раді готують законопроект для захисту постраждалих інвесторів довгобудів

15:15, 5 ноября 2019
Проект закону мають внести на розгляд парламенту вже до кінця поточного року.
У Раді готують законопроект для захисту постраждалих інвесторів довгобудів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

4 листопада у Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування пройшли комітетські слухання на тему: «Захист інвестицій в житлову нерухомість та шляхи вирішення проблем постраждалих інвесторів», під час яких нардепи разом з представниками влади обговорили із забудовниками та інвесторами проблемні ситуації в означеній галузі.

Заступник голови Комітету Олена Шуляк пояснила, що існуюча на сьогодні проблема стосується не тільки Києва, але й практично усіх великих міст України.

«На сьогодні українці кожного року інвестують у купівлю житла на первинному ринку понад 36 млрд гривень. Ми дуже багато говоримо про захист зовнішніх інвестицій і зовсім не говоримо про те, як захистити звичайного українця і його кошти. На сьогодні за оці десятиріччя вже 200 тисяч сімей стали ошуканими, і для того, щоб забезпечити житлом тільки ошуканих інвесторів, у м. Києві потрібно понад 2 млн квадратних метрів», — наголосила вона.

На слуханнях було вирішено розробити відповідний законопроект, який би посилив захист інвестицій у нерухомість та сприяв запобіганню виникнення проблемних об’єктів будівництва у майбутньому.

Майбутнім законопроектом, зокрема, планується передбачити:

- встановлення виключного переліку способів залучення коштів від фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління будівництвом житлових об’єктів;

- запровадження механізму державної реєстрації права власності на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості;

- врегулювання порядку укладення, виконання та розірвання договорів купівлі-продажу об’єктів, що будуються;

- встановлення необхідності узгодження з інвестором істотних змін до проектів будівництва, які безпосередньо впливають на його права та інтереси (зміна кількості поверхів — для власників приміщень на суміжних поверхах, загальної площі або плану приміщень загального користування першого поверху та поверху, на якому знаходиться придбаний інвестором об’єкт тощо);

- скасування положень ЗУ «Про інвестиційну діяльність», якими передбачається, що інвестування та фінансування будівництва об’єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, є інвестиційною діяльністю;

- прозорість інформації про будівництво та фінансування об’єктів (зокрема, документів, пов’язаних з будівництвом, стану будівництва, запланованої дати прийняття об’єкту в експлуатацію тощо).

Народні обранці зазначили, що вже до кінця року такий законопроект буде підготовлено і подано на розгляд Верховної Ради.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, за що проголосували депутати у минулому місяці.

Також ми повідомляли, що Зеленський підписав закон про судову реформу.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде