Подано законопроект щодо сприяння розвитку ринку внутрішніх перевезень авіаційним транспортом

13:05, 18 ноября 2019
Проектом закону вносяться зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування внутрішніх авіаперевезень.
Подано законопроект щодо сприяння розвитку ринку внутрішніх перевезень авіаційним транспортом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати, члени політичної партії «Слуга народу» Петро Павловський, Олександр Скічко та інші, внесли на розгляд Верховної Ради законопроект №2425 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку ринку внутрішніх перевезень авіаційним транспортом.

Основні положення законопроекту зводяться до наступного: послуги з внутрішніх авіаперевезень «слуги народу» пропонують віднести до категорії операцій, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою податку на додану вартість.

На думку авторів, законопроект, у випадку його ухвалення, дозволить підвищити доступність авіаційних перевезень на внутрішньому ринку та здешевити їх вартість.

Отже, проект закону передбачає внесення змін до абзацу другого підпункту «б» пункту 195.1.2 статті 195, пункту 195.1.3 статті 195 Податкового кодексу України в частині віднесення послуг з внутрішніх перевезень пасажирів та/або вантажу авіаційним транспортом до операцій, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою податку на додану вартість.

Щодо фінансово-економічного обґрунтування пропонованих змін, ініціатори законопроекту зазначають, що його реалізація вплине на дохідну частину державного бюджету України орієнтовно в сумі 160-200 млн грн. Проте, як зазначено у пояснювальній записці, в умовах постійного зростання обсягів внутрішніх перевезень пасажирів авіаційним транспортом (щонайменше на 15%) збільшиться прибутковість українських авіаційних перевізників, що сприятиме додатковому надходженню коштів до державного бюджету України, а також зросте обсяг сплачених зборів за аеронавігаційне обслуговування і державних зборів до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях.

Наразі послуги з міжнародних перевезень пасажирів та вантажу авіаційним транспортом (у тому числі з обслуговування повітряних суден, що виконують міжнародні перевезення), згідно з положеннями Податкового кодексу України, віднесені до операцій, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою податку на додану вартість.

Однак послуги з внутрішніх авіаперевезень пасажирів та вантажу є об’єктом оподаткування за основною ставкою податку на додану вартість — 20%. 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що «Слуга народу» планує зменшити ставки судового збору.

Крім того, Зеленський запропонував внести зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва