Оприлюднено законопроект щодо здійснення кримінального провадження колегією суддів

12:49, 19 ноября 2019
Законопроект 2456 передбачає внесення змін до КПК України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів.
Оприлюднено законопроект щодо здійснення кримінального провадження колегією суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати (Юлія Яцик, Олександр Бакумов та інші) виступили ініціаторами законопроекту №2456 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів.

Законопроектом пропонується внести до статті 31 Кримінального процесуального кодексу України наступні зміни:

- зменшити кількість кримінальних проваджень, за якими передбачається можливість розгляду колегією суддів, шляхом заміни категорії злочинів: замість злочинів, за які передбачається покарання строком більше десяти років пропонується передбачити злочини, за які передбачається покарання більше дванадцяти років

- кримінальні провадження щодо злочинів, за які передбачається покарання строком більше дванадцяти років розглядати колегією суддів лише за клопотанням обвинуваченого.

Ініціатори законопроекту вказують на часті випадки вимушеного затягування розгляду кримінальних проваджень у судах першої інстанції, іноді протягом двох і більше років. Перш за все, це стосується кримінальних проваджень, які розглядаються в судах першої інстанції колегією суддів. Причинами є збільшення кількості таких справ, складність узгодження графіків судових засідань між членами колегії тощо.

Несвоєчасність розгляду справ стає причиною звернення осіб до Європейського суду з прав людини (справи «Станніков проти України», «Павлюлинець проти України», «Ткаченко проти України», «Самойлович проти України» тощо). Як зазначають автори законопроекту, на сьогодні зберігається велика кількість судів, в яких правосуддя здійснюють не більше трьох суддів, внаслідок чого, після розгляду будь-якого клопотання органу досудового розслідування під час досудового розслідування, в даному судді вже неможливо створити колегію суддів, а тому справи направляють до апеляційних судів з метою зміни територіальної підсудності та направлення справ на розгляд до інших судів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велику Палату Верховного Суду пропонується зменшити до 9 осіб.

Крім того, ми писали, що уряд ініціював подання законопроекту щодо скасування державної реєстрації договорів у сфері інвестицій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва