Презентовано концепцію реформування Держгеокадастру

16:30, 6 декабря 2019
При Геокадастрі планується створити громадську раду, відкрити інформацію про заплановані інспекції та публікувати результати перевірок онлайн.
Презентовано концепцію реформування Держгеокадастру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 грудня голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Денис Башлик за участі іноземних гостей презентував концепцію реформування установи під назвою «Кадастр 2.0. Прозорість, доступність, інновації».

Головні задачі, які молодий керівник поставив перед органом: переведення інформації у цифрову форму (діджиталізація) та подолання корупційної складової, яку він бачить через унеможливлення контакту між громадянином і чиновником. Цьому має сприяти переведення спілкування виключно в електронний формат.

Важливим напрямком роботи відомства чиновник назвав реальну допомогу людям шляхом скасування «відписок» на запити громадян. Для цього буде створено Департамент сервісного контролю, який окрім практичної допомоги, контролюватиме якість надання послуг. Окремо передбачене повне відкриття реєстрів з інформацією про лісові, земельні та водні ресурси. Це повинно сприяти руйнуванню старих бюрократичних процедур. Для прозорості в цьому питанні при геокадастрі планується створити громадську раду та відкрити інформацію про заплановані інспекції, окремо передбачена публікація результатів перевірок онлайн.

У новій концепції також передбачена децентралізація і зменшення впливу Києва у вирішенні земельних питань. Відтепер цим повинні займатися виключно територіальні громади.

«Важливою частиною реформи є контроль за незаконним захопленням земель. У нас сьогодні штрафи за це є мізерними, тобто людині вигідно захопити, скажімо, 50 га родючої землі, засіяти її пшеницею чи соняшником і сплатити 70 тисяч грн штрафу, при цьому отримавши надприбутки. Ми будемо ініціювати зміни до законодавства, аби посилити відповідальність і збільшити штрафи за захоплення землі. Особливо це стосується захоплення земель, розорювання яких заборонено», — зазначив Денис Башлик.

Детально чиновник спинився і на створенні Національної інфраструктури геопросторових даних. Вона має стати справжньої революцією у кадастровому питанні. Планується створити єдиний інформаційний портал моніторингу земельного ринку, куди внести дані аналізу земель не лише державних, а і приватних компаній.

У концепції також наголошується на необхідності оновлення ортофотоплану й створити цифрову топографічну карту всієї території України для чіткішого визначення кордонів і меж земель.

Окремо чиновник приділив увагу питанню кадрів. Важливим є забезпечення доступу молоді до роботи в Держгеокадастрі, зростання заробітної плати, щоб унеможливити корупційні складники, та приватизація інститутів землеустрою, які, за словами Дениса Башлика, неякісно дублюють функції приватних фірм та компаній.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про те, що в Україні розробляють порядок для спрощення системи виправлення помилок при накладанні земельних ділянок. 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді