У Верховній Раді підготували новий законопроект Виборчого кодексу із правками Президента

14:25, 17 декабря 2019
Схвалити новий Виборчий кодекс можуть вже цього тижня.
У Верховній Раді підготували новий законопроект Виборчого кодексу із правками Президента
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 липня 230 голосами Верховна Рада України схвалила Виборчий кодекс. Експерти та деякі журналісти одразу охрестили його «багатостраждальним», оскільки намагання унормувати виборче законодавство тягнулося ще з початку проголошення незалежності.

У вересні цього року Президент України Володимир Зеленський заветував кодекс. А також було надано 17 пропозицій стосовно нього, які стали частиною відповідного законопроекту (№0978). Однак Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, розглянувши за наслідками вивчення та аналізу кожну з наданих Президентом 17 пропозицій, констатував, що вони стосуються практично всіх аспектів сфери регулювання проекту Виборчого кодексу України, при цьому більшість із зазначених пропозицій «сформульовано узагальнено, і вони охоплюють групи статей та окремі тематичні напрями, що відображені у різних частинах документу». Тому народні обранці ще раз детально проаналізували законопроект.

В результаті правок законопроект було скорочено до 289 статей. Також були виключені Закон «Про Центральну виборчу комісію» та Державний реєстр виборців (ДРВ).

У новому законопроекті передбачено вибори до Верховної Ради за пропорційною виборчою системою і п’ятивідсотковий прохідний бар’єр. Виборці зможуть голосувати за конкретного кандидата і партію.

Також у законопроекті пропонується надати Центральній виборчій комісії (ЦВК) право скасовувати реєстрацію кандидатів за зверненням Служби Безпеки України (СБУ). Така акція може бути вчинена за терористичні або сепаратистські дії.

Крім цього, пропонується відмовляти в реєстрації «клонам» і так званим технічним кандидатам.

Не була підтримана ініціатива Президента України стосовно захисту прав людей з інвалідністю.

При цьому і до ЦВК, і до ДРВ кандидати та громадяни можуть передати документи в електронній формі. Трудовим мігрантам і внутрішньо переміщеним особам надано право змінювати адресу та брати участь у місцевих виборах.

Депутатів населених пунктів із населенням понад 90 тисяч теж обиратимуть за пропорційною системою. Невеликих — за мажоритарною.

Зазначимо, що схвалити новий Виборчий кодекс можуть вже цього тижня. Про це на погоджувальній раді 16 грудня сказав перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Пріоритетними для парламенту на цьому пленарному тижні є законопроекти, які стосуються, насамперед, подолання президентського вето. Зокрема, мова йде про голосування за Виборчий кодекс…» — відзначив він.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», народний депутат Віталій Безгін заявив, що до законопроекту про столицю №2143-3 подали 130 правок.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду