Якою має бути легалізація азартних ігор: думка екс-голови парламентського комітету

16:56, 26 декабря 2019
Перш ніж іти шляхом легалізації азартних ігор, щонайменше слід створити для цього передумови.
Якою має бути легалізація азартних ігор: думка екс-голови парламентського комітету
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Закриття за вказівкою Президента України силами поліції та СБУ всіх нелегальних гральних залів після провалу у Верховній Раді доопрацьованого законопроекту №2285-д щодо легалізації та державного регулювання азартних ігор викликало жваву реакцію суспільства. Але панівною позицією залишається невіра у справжність намірів влади приборкати цю сферу, і в те, що закриті об’єкти азартного бізнесу знову не відродяться через певний час.

Свою думку щодо того, яким чином ідею легалізації азартних ігор можна хоча б якось довести до позитивного результату, висловила екс-голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики попереднього скликання, народний депутат нинішнього скликання Ніна Южаніна.

На її думку, суспільство зараз не готове до легалізації азартних ігор, але якщо влада вирішила йти цим шляхом і бере на себе політичну відповідальність, то щонайменше слід створити відповідні передумови.

По-перше, ухвалити невеличкий закон, яким прибрати з вулиць усі незаконні гральні заклади.

По-друге, передбачити впровадження системи онлайн-моніторингу азартних ігор, якщо не одночасно з їх легалізацією, то не пізніше, ніж через два місяці після набрання чинності відповідним законом.

По-третє, слід врахувати застереження про те, що жодна бідна країна не легалізувала азартні ігри, що для всіх бідних країн це аморально, адже абсолютно зрозуміло, за рахунок чиїх коштів існуватиме такий бізнес. Тому принаймні потрібно створити дієвий реєстр самообмежених осіб, який би формувався або за заявою самої особи, або за заявою її родичів, і передбачити значні штрафні санкції в разі допуску такої особи до будь-якого виду азартних ігор.

«Звісно, це мінімум, який необхідно було б зробити, перш ніж серйозно говорити про легалізацію азартних ігор, але відкритим залишається питання ігор в інтернеті — віртуальної гри, ігор з доповненою реальністю, онлайн-системи організації азартних ігор тощо», — зазначає парламентарій.

Якщо навіть цього не зробити, переконана вона, то боротьба з азартними іграми може вкотре перетворитися на імітацію бурхливої діяльності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у зв'язку з розпорядженням уряду Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков наказав припинити діяльність нелегальних гральних закладів на території країни до 16:00 20 грудня. 

Також ми повідомляли, що поліція жорстко реагуватиме на спроби відновлення грального бізнесу.

Окрім того, в СБУ уже відзвітували про кількість закритих казино

Додамо, що в Україні закрили всі гральні заклади через провал ухвалення закону про легалізацію грального бізнесу у Верховній Раді. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці заявив Президент України Володимир Зеленський.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді