За порушення строків виплати яких доходів буде нараховуватися компенсація: Кабмін подав законопроект

11:13, 31 января 2020
Законопроект визначає вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких нараховується компенсація.
За порушення строків виплати яких доходів буде нараховуватися компенсація: Кабмін подав законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проект закону №2814 про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» був поданий до Верховної Ради за ініціативи Кабміну.

Законопроект визначає вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких нараховується компенсація. Це, на думку розробників, сприятиме уникненню спорів при нарахуванні компенсації.

Так, статтю 2 Закону України 2050-III пропонується викласти в наступній редакції:

«Стаття 2. Компенсація громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати (далі - компенсація) провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період починаючи з дня набрання чинності цим Законом.

Під доходами у цьому Законі слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не  мають разового характеру:

пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії,  цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених  законодавством);

соціальні виплати;

стипендії;

заробітна плата (грошове забезпечення);

сума індексації грошових доходів громадян».

Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» згідно з висновком антикорупційної експертизи містить положення, що призводить або може призвести до вчинення корупційних правопорушень. У чинній редакції Закону має місце нечіткість встановленої адміністративної процедури прийняття управлінських рішень.

Як вважають ініціатори законопроекту, реалізація запропонованих змін впливатиме на інтереси отримувачів доходів. Мова йде, зокрема, про отримувачів пенсій, заробітної плати, грошового забезпечення, стипендій. Крім того, законодавчо встановлений механізм нарахування компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати доходів може стати причиною мінімізації спорів при її проведенні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Верховній Раді планують обмежити максимальний рівень зарплат у держсекторі.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду