ЄСВ  в період карантину: які пільги встановлені Законом

15:31, 17 марта 2020
За порушення порядку нарахування та сплати ЄСВ не будуть штрафувати.
ЄСВ  в період карантину: які пільги встановлені Законом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 17 березня 2020 року, на терміновому позачерговому засіданні, Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19).

Законопроект був зареєстрований за № 3220 від 16.03.2020 і погоджений Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики.

Законом внесені зміни щодо порядку та строків уплати ЄСВ. Зокрема, Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» доповнений нормами, які містять пільги для платників ЄСВ на період карантину.

Тимчасово на період карантину звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску фізичні особи - підприємці; особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства, в частині сум, що підлягають сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року за себе. 

Тимчасово штрафні санкції не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності, передбаченої цим Законом, до податкових органів.  

Протягом  періодів  з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується  пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Встановлений мораторій на проведення   документальних  перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період з 18  березня  по 18 травня 2020 року. 

Документальні  перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску,  що  були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними,  зупиняються до 18 травня 2020  року».

Верховна Рада також розширила перелік форс-мажорних обставин.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде